Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.11.2021 09:00

Potreba používania euromincí sa má minimalizovať


Ilustračná snímka


Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili zákon č. 18/1996 Z. z. o cenách, ktorým sa má zaviesť zaokrúhľovanie cien tovarov služieb v hospodárstve tak, aby sa minimalizovala potreba používania 1 a 2 eurocentových mincí.


To povedie k zníženiu nákladov podnikateľov a verejnosti za poplatky bánk za vloženie resp. spracovanie 1 a 2 eurocentových mincí, k zjednodušeniu vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku a aj k pozitívnemu efektu na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a znižovaním počtu prepráv týchto mincí.

Príjemcovia platieb aj po tom, ako sa návrhom zákona zavedie povinné zaokrúhľovanie, budú naďalej povinní prijať pri platbách v hotovosti 1 a 2 eurocentové mince. To znamená, že 1 a 2 eurocentové mince zostanú na Slovensku všeobecne akceptovaným zákonným platidlom tak dlho a v takom rozsahu, ako zostávajú zákonným platidlom podľa právnych predpisov Európskej Únie.

Navrhované je zaokrúhľovanie použitím podobných princípov ako pri zrušení 10 a 20 halierových mincí v minulosti, zaokrúhľovanie len hotovostných platieb, nakoľko cieľom navrhovanej zmeny je obmedzenie obehu mincí, ktoré súvisia s hotovosťou, pri použití  spôsobu zaokrúhľovania, ktorý je neutrálny, spravodlivý pre obe strany, obchodníka aj kupujúceho. Pri platbe v hotovosti do 5 eurocentov sa navrhuje zaokrúhlenie na 5 eurocentov.

Viac informácií nájdete TU.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS, NR SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2019
Radnica zjednodušuje platenie mestských daní a poplatkov
Obyvatelia Nitry už môžu platiť dane a mestské poplatky jednoduchšie. Mesto začalo na platové výmery vytláčať QR kódy, ktoré umožnia platiť pomocou mobilnej aplikácie.
viac
17.09.2021
Nálezy na Pustom hrade sa rozšírili o ďalšie falošné stredoveké mince
Opätovné nálezy falzifikátov stredovekých mincí a tiež objav múru, ktorý patrí doteraz nepoznanej stavbe, patrili medzi najzaujímavejšie objavy tohtoročnej 30. letnej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom.
viac
18.12.2021
Zaokrúhľovanie mincí - najčastejšie kladené otázky
V nadväznosti na schválený návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 18/1996 Z. z., pripravilo Ministerstvo financií SR sériu najčastejšie kladených otázok a odpovedí z praxe.
viac
11.02.2023
Ilija: Investovať sa nebude, obec bude rada, ak dokáže plniť základné úlohy
Vysoké faktúry za energie nedávajú veľké nádeje na investície vo väčšine obcí na Slovensku. V obci Ilija v okrese Banská Štiavnica mali už vlani v pláne stavbu zberného dvora, prestavbu bývalého obecného úradu na komunitné centrum a aj začiatok výstavby troch nájomných domov s deviatimi bytmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %