Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.12.2019 03:00

Poslanci schválili rozpočet s prebytkom viac ako 500-tis. eur


Snímka zdroj: Na Záhorí


Rozpočet mesta Myjava, v ktorom je naplánovaný prebytok financií vo výške 500 129 eur schválili na zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Myjave.


Pôvodne bol plánovaný prebytok 543 439 eur, ale v rozpočte nastalo niekoľko zmien. "Tento rok v oveľa väčšej miere vstupujú do rozpočtu legislatívne zmeny, ktoré prichádzajú v priebehu roka. Len niekoľko zákonov v školstve, ako sú valorizácia miezd, obedy zadarmo, rekreačné poukazy, zníženie počtu odučených hodín učiteľmi v družine nám priniesli iba pre tento rok od septembra zvýšené náklady o 45.000 eur," uviedol primátor mesta Pavel Halabrín.       

Ako ďalej doplnil, v rozpočte je niekoľko rizík. "Najväčším je to, či po deviatich rokoch dotiahneme spor so štátom a či nám štát uhradí súdom uznanú vinu, ktorá je ustanovená. Ak by sa nám toto podarilo dotiahnuť, mesto nemá žiadne finančné problémy, určite by sme boli aj skokanom roka v rebríčku Ineko," doplnil pre TASR primátor.       

Naplánované príjmy mesta sú o viac ako dva milióny vyššie oproti predpokladu plnenia rozpočtu za rok 2019. Bežné príjmy sa oproti predpokladanému plneniu zvyšujú iba mierne, viac ako dvojnásobné sa očakávajú v kapitálovej časti rozpočtu. Radnica predpokladá tento rok sumu na úrovni 2,24 miliónov eur, na budúci rok o 2,28 milióna eur vyššiu.       

Zvýšenie kapitálových príjmov sa predpokladá predovšetkým pri grantoch a transferoch v rámci verejnej správy, kde najvyššiu položku tvorí príjem zo štátneho účelového fondu na vybudovanie ochrannej nádrže Padelky v celkovej výške takmer 3,5 milióna eur.       

Výdavky by sa oproti predpokladanému plneniu z tohto roka mali zvýšiť na 17,19 milióna eur, čo je viac o 1,85 milióna eur. Rovnako ako v príjmoch, aj v tejto časti tvorí najvyššiu položku z hľadiska nárastu kapitálová časť (2,17 milióna a 4,44 milióna eur). Znížiť by sa mali výdavky na finančné operácie o 396.000 eur.

Primátor mesta Myjava Pavel Halabrín navrhol v rámci reštriktívnych opatrení poslancom mestského zastupiteľstva na utorkovom (3. 12.) zasadnutí zníženie svojho platu.      

Halabrín, ktorý je vo funkcii piate volebné obdobie, navrhol uznesenie, ktorým by sa mu znížila pohyblivá čiastka platu na 33 percent a poslanci jeho návrh schválili. "Čaká nás náročný rok z hľadiska ekonomiky. Prijali sme celý rad opatrení, ktorými chceme znížiť náklady úradu. Moja životná zásada je, že každý má začať u seba," uviedol pre TASR primátor.       

Plat primátora Myjavy bol od 1. januára 2,81-násobkom priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve zvýšený o 50 percent, čo predstavovalo sumu 4270 eur. Po schválení, podľa aktuálnej priemernej mesačnej mzdy, by mal mať primátorov plat výšku 3787 eur.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
14.10.2020
Mesto Svidník pokračuje v rekonštrukcii miestnych komunikácií a chodníkov
Mesto Svidník začalo ďalšiu fázu rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov. Celkovo preinvestuje viac ako 117 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Kristína Tchirová.
viac
09.12.2020
MsZ schválilo "zákon roka", počíta s úverom 13 miliónov eur
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici v utorok jednomyseľne schválili vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške zhruba 90 miliónov eur.
viac
28.04.2021
Banskobystrickí poslanci prerozdelili 1,5 milióna eur
Napriek koronakríze mesto Banská Bystrica skončilo uplynulý rok s prebytkom a poslanci tak v utorok na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) mohli prerozdeliť finančné prostriedky v objeme viac ako 1,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %