Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
28.07.2022 09:30

Peľ paliny a ambrózie je v ovzduší len v nízkych koncentráciách


Snímka zdroj: (tasr).


V uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy a dopĺňal ho významný alergén – peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý má vplyvom sucha a horúčav miernejší priebeh a je na ústupe.


Konštatovala to v stredu Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Podľa nej najvyššie koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytila monitorovacia stanica v Žiline, Košiciach a v Banskej Bystrici. Peľ paliny a ambrózie sa naďalej vyskytuje v ovzduší len ojedinele a v nízkych koncentráciách. Práve palina a ambrózia sú v auguste najvýznamnejšími alergénmi leta a skorej jesene.

V tomto týždni sa peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré boli najsilnejším alergénom posledných týždňov, pomaly končí. Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene, ale už len ojedinele dosiahne alergiologicky významné koncentrácie najmä v chladnejších oblastiach Slovenska.

Podľa Lafférsovej dominantné zastúpenie v ovzduší si udrží peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Okrem jej peľu a tráv sa vyskytne i peľ skorocelu, štiavu a mrlíka. Peľ paliny a ambrózie pribúda len pomaly, keďže rast a kvitnutie týchto druhov negatívne ovplyvňujú horúčavy a veľké sucho.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2022
Peľ brezy, duba či buka dominoval, súvisia s tým žlté povlaky
Peľ brezy, hrabu, duba, buka a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulých dňoch na celom území Slovenska.
viac
30.06.2022
Peľová sezóna tráv prešla svojím prvým vrcholom, pokračovať bude naďalej
Peľová sezóna najsilnejšieho alergénu tohto obdobia, tráv z čeľade lipnicovitých, prešla svojím prvým vrcholom. Pokračovať však bude aj v nasledujúcom období. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
15.07.2022
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prešla svojím druhým vrcholom
Peľ tráv už na väčšine územia nabral klesajúcu tendenciu a len v chladnejších oblastiach Slovenska dosiahne alergiologicky významné koncentrácie. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
12.05.2023
Peľová sezóna brezy sa končí, začína kvitnúť skorocel, štiav a ihličnany
Výkyvy počasia v uplynulom týždni výrazne ovplyvnili peľovú situáciu na Slovensku. V ovzduší na väčšine územia Slovenska ešte dominoval peľ brezy, jaseňa, duba a buka. Pribúda peľ tráv z čeľade lipnicovitých.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %