Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.07.2022 04:15

Opatreniami vlády príde mesto o 700 000 eur ročne, upozorňuje primátor


Štúrovo.


Mesto Štúrovo spoločne s ďalšími obcami a mestami vstúpilo do štrajkovej pohotovosti, ktorou vyjadruje zásadný nesúhlas s opatreniami vlády znižujúcimi príjmy miest a obcí.


Primátor Eugen Szabó upozorňuje, že aj po uplynutí jedného mesiaca vláda ponechala požiadavky samospráv bez povšimnutia.

"Zaviedla daňové úľavy, ktorých dôsledkom bude pravdepodobne veľký výpadok v príjmoch. Podľa mojich prepočtov to pre Štúrovo bude znamenať výpadok príjmov vo výške 700 000 eur ročne," tvrdí primátor.

Vzhľadom na výpadok v rozpočte rastú obavy, že mesto nebude mať financie nielen na obnovy, ale nebude ani schopné vykryť fungovanie materských škôl, základnej umeleckej školy či centra voľného času. "Ohrozená bude aj prevádzka našich kultúrnych a športových inštitúcií a organizácií, ako aj výkon sociálnych služieb. Situáciu sťažuje to, že už teraz nás stavia citeľné zdražovanie energií a materiálov, osobných a iných nákladov takmer pred neriešiteľné úlohy," skonštatoval Szabó.

Financovanie miest a obcí bolo podľa slov primátora aj doteraz poddimenzované, čo sa prejavovalo tým, že chýbali peniaze na obnovy. Výsledkom bolo, že samospráva nedokázala rekonštruovať cesty, obnovovať verejné budovy, kanalizačný systém, verejné priestranstvá.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
07.09.2020
Sabinov očakáva pre koronakrízu výpadok príjmov viac ako 300 000 eur
V súvislosti s koronakrízou mesto Sabinov očakáva výpadok príjmov vo výške 303 000 eur. Ako uviedol primátor mesta Michal Repaský, chcú sa uchádzať o štátnu pomoc vo forme návratného finančného príspevku.
viac
21.12.2020
Nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu pocíti aj mestská kasa
Tohtoročnú nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu súvisiacu s pandémiou nového koronavírusu pocíti aj mestská kasa v Štúrove, potvrdil to primátor Eugen Szabó.
viac
28.12.2020
Moldava nad Bodvou chystá v roku 2021 viacero investícií
Výstavbu novej športovej haly, materskej školy (MŠ) či atletickej dráhy plánuje v budúcom roku mesto Moldava nad Bodvou. Na niektoré projekty chce použiť aj financie z rezervného fondu. Potvrdila to hovorkyňa radnice Jana Kovácsová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %