Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.11.2019 09:00

O dotáciu na takmer nulový dom požiadalo 500 Slovákov


Dom s nulovou spotrebou energie. Ilustračná snímka zdroj: asb.sk


Štát na zvýšený záujem občanov zareaguje ďalšou výzvou. Možnosť získať príspevok vo výške 8 000 eur využilo 500 Slovákov. Ministerstvo dopravy a výstavby SR v októbri uzavrelo prvú výzvu na žiadosti a doteraz rozhodlo poskytnúť prostriedky vyše 120 domácnostiam.


Zvyšok prihlásených projektov ministerstvo postupne vyhodnocuje. Keďže limit na čerpanie dotácie na rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie sa v tomto roku naplnil, ministerstvo plánuje zopakovať výzvu na jar 2020.

Každá novostavba postavená po roku 2020bude musieť spĺňať nároky ekologickejšieho bývania. V praxi to znamená nielen využívanie obnoviteľných zdrojov energiepri prevádzkedomov, ale aj splnenie požiadavky na potrebu primárnej energie pre energetickú trieduA0.

„Záujem o domy v energetickej triede A0 je aj vďaka dotácii prirodzene vyšší. Fakt, že až 500 Slovákov využilo možnosť požiadať o dotáciu, zároveň potvrdzuje naše zistenia. Podľa prieskumu, ktorý sme si nechali vypracovať v roku 2019, až 84% opýtaných považuje úsporu nákladov za jeden z hlavných faktorov, na ktorý sa pri stavbe domu pozerajú,“hovorí predseda Združenia murovacích materiálov (ZVMM), Martin Mihál.

Druhé kolo dotácie prinesie zmeny

Podľa aktuálnych informácií z Ministerstva dopravy a výstavby SR, druhé kolo dotácií na takmer nulový dom vo výške 8 000 eur, by sa malo zopakovať po nadobudnutí účinnosti novely zákona (z. č. 555/2005 Z. z.) o energetickej hospodárnosti budov. Tá by mala vstúpiť do platnosti v marci 2020 a upraviť doterajšie kritériá pre udelenie dotácie. Zmeny sa dotknú kolaudačného rozhodnutia domov a podmienok kombinovania dotácie s inými štátnymi príspevkami.

Oproti pôvodnému, kedy o dotáciu mohli požiadať majitelia domov s právoplatným kolaudačným rozhodnutím, ktoré bolo vydané po 31. 12. 2014, v druhom kole to bude v prípade domov, ktorých kolaudačné rozhodnutie nie je staršie ako dva roky pred rokom podania. To znamená, že žiadosti podané v roku 2020, budú musieť predložiť kolaudačné rozhodnutie vydané po roku 2017.

Druhou zmenou je, že dotáciu nebude možné kombinovať s projektom Zelená domácnostiam II, ktorý je zameraný na podporu využívania obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. Podľa podpredsedu ZVMM, Gabriela Szöllösiho: „Očakávame, že plánované druhé kolo dotácií, okrem toho, že bude znamenať významnú podporu už zrealizovaných domov s takmer nulovou potrebou energie (energetická trieda A0), prispeje aj k zvýšeniu informovanosti budúcich stavebníkov o požiadavkách na výstavbu domov po roku 2020 a súčasne podporí aj ich záujem o  výstavbu takýchto domov. Veríme, že ľudia si v tejto súvislosti uvedomia aj dôležitosť kvalitných a spoľahlivých obvodových konštrukcií s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami.“

O Združení výrobcov murovacích materiálov:

Sme výrobcovia murovacích materiálov, ktorých spája cieľ, aby ľudia na Slovensku mohli stavať efektívne. Zamestnávame takmer 700 ľudí a za rok 2018 sme vyprodukovali cez 1,5 milióna m3 murovacieho materiálu. Budujeme ekologické, trvácne, bezpečné a zdravé domovy pre všetkých. Súčasným trendom a z ekologického hľadiska aj nevyhnutnosťou je neustále znižovanie energetickej náročnosti budov. Chceme, aby v tejto otázke ľudia vedeli pre svoj domov nájsť vždy tie najlepšie riešenia. Pomáhame im zorientovať sa v záplave informácií a neustálym vysvetľovaním problematiky reagujeme na aktuálne výzvy stavebníctva. S našimi produktmi je možné vybudovať dom vo všetkých, i tých najprísnejších energetických kategóriách.

Kontakty na predstaviteľov združenia: https://www.zvmm.sk/kontakt

Autor: (zvmm)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2022
SZPB vyzýva MsZ v Bytči, aby neodsúhlasilo predaj rodného domu J. Tisa
Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) vyzýva Mestské zastupiteľstvo v Bytči, aby vo štvrtok (24. 2.) neodsúhlasilo predaj časti rodného domu Jozefa Tisa Slovenskému dejepisnému spolku.
viac
22.04.2023
SAŽP spustí v pondelok ďalšiu výzvu na obnovu rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia spustí v pondelok (24. 4.) novú výzvu z plánu obnovy zameranú na obnovu starších rodinných domov. Záujemcovia tak budú môcť podať svoje žiadosti. Na výzvu je vyčlenených 190 miliónov eur.
viac
17.10.2023
Výzva v programe Obnovme si svoj dom na rok 2024
Ministerstvo kultúry SR vyhlásilo výzvu na účel obnovy, ochrany, a rozvoja kultúrneho dedičstva v oblasti pamiatkového fondu.
viac
10.11.2023
SAŽP: Mimoriadnu výzvu na obnovu domov plánuje spustiť 1. decembra
Mimoriadnu výzvu pre obce a mestá postihnuté zemetrasením a krupobitím plánuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) spustiť 1. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %