Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.09.2020 01:36

Nový viac ako trojkilometrový cyklochodník v Turzovke je už dokončený


Ilustračná snímka


Cyklochodník vybudovaný pozdĺž cesty II/487 Čadca – Makov v celkovej dĺžke 3230 m je už dokončený a odovzdaný do predčasného užívania. Slúžiť bude cyklistom i chodcom.


Jeho výstavba začala v minulom roku v septembri a októbri. Po ukončení zimnej údržby na cestách sa na jar v jeho realizácii pokračovalo. Stavba cyklochodníka bola odovzdaná 9. septembra 2020.

Odovzdania stavby „Rekonštrukcia cyklotrasy na cyklochodník v meste Turzovka,“ v rámci realizácie projektu s názvom: ,,Zvýšenie miestnej mobility vybudovaním cyklistickej infraštruktúry v meste Turzovka,“ sa zúčastnili primátor mesta Turzovka JUDr. Ľubomír Golis, vedúci úseku výstavby a rozvoja mesta Ing. Ján Červeník, projektový manažér Ing. Milan Ovseník, vedúci prevádzkovej jednotky spoločnosti STRABAG Ing. Miroslav Lalinský, vedúci stavby Ing. Tibor Kajánek, stavebný dozor Mgr. Vladimír Dostál a riaditeľ MPS Rudolf Šobich.

Cyklochodník bol vybudovaný pozdĺž cesty II/487 v celkovej dĺžke 3.230 km, oddelený je od cesty lepeným obrubníkom. V celom úseku ide o obojsmerný chodník v podobe spoločnej cestičky pre chodcov a cyklistov.

„Som nesmierne rád, že sa nám podarilo toto dielo dokončiť. V rámci mesta môže chodník plniť dopravnú funkciu napríklad pri dochádzke do práce, školy ako aj športovú či rekreačnú. Zároveň jeho využívanie môže pozitívne vplývať na zdravie obyvateľstva ako aj na životné prostredie,“ skonštatoval primátor mesta.

V rámci vybudovania cyklochodníka, je zabudované zvislé dopravné značenie ako aj vodorovné dopravné značenie, ktoré udáva smer pre chodcov a cyklistov. Zároveň je cyklochodník zabezpečený v miestach križovatiek resp. v miestach priechodov pre chodcov, bezpečnostnými prvkami pre slepcov, formou studeného plastu červenej farby.

Osvetlenie cesty a novovybudovaného cyklochodníka je zrealizované tak, aby sa zaradilo do systému verejného osvetlenia mesta. Znamená to, že novovybudované osvetľovacie stožiare sú už so zabudovanými úspornými led svietidlami o výkone 51 w riadenými čipmi, ktoré sú napojené na centrálne ovládanie v systéme verejného osvetlenia mesta Turzovky. Osadených je celkovo 108 ks nových osvetľovacích stožiarov typu OS UD 89/10 s výškou nad terénom 10 m. V rámci stavby verejného osvetlenia je zrealizovaná aj nová kabeláž v dĺžke cca 3,2 km.

Cyklochodník je oddelený od hlavnej cesty nalepeným obrubníkom o výške 150 mm. Šírka cyklochodníka je 3,50 m, pričom 0,5 m je bezpečnostná šírka a 3,00 m je čistá šírka cyklochodníka (resp. spoločnej cestičky pre chodcov a cyklistov).

Výstavba cyklochodníka bola podporená z finančných prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu. Celkové investície na projekt boli viac ako 1,2 miliónov Eur.

Veríme, že cyklochodník bude občanom mesta slúžiť počas celého roka, nielen na dopravu do práce či na nákupy, ale ich priláka aj na aktívne využitie voľného času.

Autor: Agáta Machovčáková, Turzovka


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
12.02.2020
Na výstavbu cyklochodníka získal Liptovský Mikuláš takmer 400 000 eur
V Liptovskom Mikuláši pribudne nový úsek chodníka pre cyklistov. Napojí sa na existujúci cyklochodník pri brehu Váhu a končiť bude v Liptovskej Ondrašovej pred mostom ponad Jalovčianku. Na jeho vybudovanie získala radnica 388 442 eur z eurofondov.
viac
27.05.2020
Do mestskej časti Tomčany vybudujú cyklotrasu a chodník pre peších
Mesto Martin spustilo v pondelok stavbu cyklotrasy a chodníka pre peších do mestskej časti Tomčany, ktorá si vyžiada investíciu vo výške 367 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.
viac
05.06.2020
Otvorenie prvého úseku cyklochodníka v Leviciach
Symbolicky na Svetový deň bicyklov dňa 3. júna sa uskutočnilo slávnostné otvorenie cyklochodníka na Pereckej ulici v Leviciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %