Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.05.2017 01:37

Nájazdy na medvediu poživeň


Jednotlivé miesta, na ktorých známu liečivku - cesnak medvedí ľudia trhajú, vyzerajú najmä po víkende akoby nimi prešlo stádo diviakov.


Nedlho potom, čo odkvitnú v prírode prvé jarné kvietky – snežienky, na vlhkých lesných úbočiach i vo výmoľoch blízko studničiek a potokov sa hlási k životu iná zeleň - liečivá rastlina cesnak medvedí.


Hoci aj v našich horách v masíve Kojšovskej hole, vo Volovských vrchoch sa už dávnejšie „zabývali“ medvede a máme viac lokalít cesnaku medvedieho, pochutnať si na tejto prečisťujúcej jarnej dobrote som macov nepristihol zatiaľ ani raz. Hoci som v lese ako bývalý lesník, dnes dôchodca a peší turista, denne. Stopy menších i väčších ratíc a trus i spasené rastlinky usvedčujú z návštev lokalít cesnaku skôr jeleniu a srnčiu zver.

Lokality cesnaku medvedieho v okolí našej horskej obce (jej názov zámerne neuvádzam) však najviac trpia masovými nájazdmi ľudí. Jednotlivé miesta, na ktorých liečivku trhajú, vyzerajú najmä po víkende tak, ako by nimi prešlo stádo diviakov. Lokalita je ušliapaná, rastlinky sú výrazne preriedené a veľa z tých, ktoré ľudia vytiahli aj s cibuľkou, ostalo na zemi. Najväčšia škoda však vzniká, keď sa v pokročilejšom štádiu rastu cesnaku medvedieho, približne v máji,  trhá s listami aj kvetná stonka , kde sú drobné semienka nových rastliniek, ktoré zabezpečia obnovu porastu liečivej rastliny v budúcom roku. Práve z tohto dôvodu v lesnom chotári našej obce už vinou ľudí nadobro zaniklo viacero lokalít tejto vzácnej rastliny.

Znepokojujúci je fakt, že ľudí s veľkými košíkmi, nákupnými vozíkmi i objemnými plecniakmi najmä z neďalekého krajského mesta Košice rýchlo pribúda. A tým pribúda aj ľudskej drzosti, necitlivosti, chamtivosti. Natrhať čo najviac, aby bolo aj na predaj na trhovisku. Nedávno takí suveréni vylomili na rampe pri vstupe do jednej doliny zámok a autami vošli hlboko do lesa, kde sa práve liahnu mláďatá viacerých druhov zveri.

Honbu, či priam masový ošiaľ po cesnaku medveďom spôsobili najmä v poslednom období reklamy a články vo viacerých novinách, v časopisoch i rozhlase, kde propagovali jeho liečivé účinky. Ľudia uverili, veď každý chce byť zdravší. V situácii dýchavičnosti slovenského zdravotníctva sa chytáme každej slamky. Nemalo by to však byť na úkor prírody!

Na obranu cesnaku medvedieho pred jeho devastačným zberom však treba povedať aj to, čo v novinách, časopisoch ani v rozhlase nebolo: táto lesná bylinka môže zdravie človeka aj poškodiť, ba ohroziť ho na živote...

Viac v Obecných novinách č. 17-18/2017 na str. 18

Autor: Ladislav MALÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Jarné upratovanie začína – v Trebišove pristavia veľkoobjemové kontajnery
Po zime je potrebné prostredie okolo seba poupratovať. Jarné upratovanie sa v týchto dňoch koná v mnohých mestách Slovenska, medzi ktoré patrí aj mesto Trebišov, v ktorom sa upratovanie zaháji 8. apríla 2016.
viac
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
19.03.2020
Zber medvedieho cesnaku nie je povolený na územiach s 3. až 5. stupňom ochrany
Zber medvedieho cesnaku nie je povolený v chránených územiach s tretím až piatym stupňom ochrany. Za nezákonné natrhanie hrozí vinníkovi pokuta. Upozorňuje na to Štátna ochrana prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %