Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.02.2020 03:10

Náhradné premostenie cez rieku Laborec má byť hotové do týždňa


Ilustračná snímka, zdroj: TA3


Náhradné premostenie cez rieku Laborec v Strážskom v okrese Michalovce by malo byť osadené do konca týždňa. Prejazd osobných automobilov, záchranných zložiek a malých autobusov cez neho bude realitou najneskôr v pondelok 10. februára.


Informoval o tom predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka v pondelok počas kontrolného dňa.      

 "Môžem skonštatovať, že práce, až na malé časové sklzy, ktoré boli spôsobené informáciami, o ktorých sme predtým nevedeli, prebiehajú podľa harmonogramu a v poriadku. Dnes sa začne osádzať náhradné premostenie a malo by byť osadené do konca tohto týždňa. Najneskôr od budúceho pondelka budú môcť jazdiť všetky osobné automobily, záchranné zložky a malé autobusy cez toto dočasné premostenie," informoval médiá Trnka s tým, že spomínané časové sklzy spôsobil nález technických otvorov v pilieroch pôvodného mosta, ktoré bolo treba zabetónovať a tiež štrajk autodopravcov. "Nebolo možné v tom čase previezť celú plošinu, ktorá bude osadená. Keďže ide o nadrozmerný náklad, bol s tým trochu problém," vysvetlil.       

Osádzanie 24 panelov s veľkosťou tri krát päť metrov, vytvárajúcich náhradné premostenie, si podľa slov riaditeľa oblasti Sever spoločnosti Swietelsky Petra Pitoňáka vyžiada obmedzenie pohybu po zachovanej časti pôvodného mosta i pre peších. "Počas výstavby mostného provizória bude používaná ťažká mechanizácia. Sú to veľké, nadrozmerné prvky, s ktorými bude treba manipulovať a hrozil by pohyb ľudí pod zaveseným bremenom, ktorý všetky bezpečnostné predpisy zakazujú," uviedol s tým, že dobu potrebnú na uloženie jedného panela odhaduje na pol hodiny, pričom k sprístupneniu mosta pre peších budú počas osádzania konštrukcie pristupovať operatívne, podľa potreby. Ako doplnil, mostné provizórium, ktoré po takmer štyroch mesiacoch opäť spojí mesto Strážske s miestnou časťou Krivošťany pre motorovú dopravu, bolo dimenzované pre potreby armády. Jeho základná nosnosť je 60 ton.       

Most cez rieku Laborec v Strážskom je pre motorovú dopravu uzavretý od 14. októbra 2019, kedy došlo k zrúteniu časti jedného z chodníkov na ňom. Následný statický posudok preukázal potrebu komplexnej rekonštrukcie cestnej stavby. Finančné náklady potrebné na náhradné premostenie a výstavbu nového mosta odhaduje KSK na 2,4 milióna eur.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Radnica plánuje v tomto roku investovať takmer 3,8 milióna eur
Liptovskohrádocká samospráva plánuje v tomto roku investovať do zveľadenia mesta takmer 3,8 milióna eur. Najviac finančných prostriedkov je nasmerovaných do revitalizácie mestských športovísk pre deti a mládež.
viac
26.03.2018
V obci Most pri Bratislave rekonštruujú vodovod
Začiatkom marca začali v Moste pri Bratislave s rekonštrukciou verejného vodovodu. Cestujúca verejnosť ako aj vodiči musia rátať s obmedzením dopravy ako aj jazdiť so zvýšenou opatrnosťou. Práce budú prebiehať kontinuálne s pracovnou dobou od 7.00 do 18.00 hodiny, vrátane sobôt a nedieľ.
viac
14.01.2019
Poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu by sa mohlo upraviť
Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom by sa mohlo upraviť. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú predložili podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd) na prvú tohtoročnú schôdzu parlamentu začínajúcu 29. januára.
viac
11.01.2020
Náhradné premostenie cez rieku Laborec má byť hotové do konca januára
Prejazd osobných automobilov ponad rieku Laborec v Strážskom (okres Michalovce) po viac ako troch mesiacoch umožní náhradné premostenie. Ako o tom v piatok informoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, má byť hotové do konca januára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %