Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
21.11.2019 09:10

Na výročie 17. novembra vzniká Cech novinárov


Realizátorom projektu je Michal Frank, novinár z Prešova.


Viacerým novinárom na Slovensku chýba poriadna stavovská organizácia. Cech novinárov má ambíciu postupne sa takouto organizáciou stať. Zamerať sa chce aj na novinárov z regiónov, ktorí sú často veľmi zraniteľní.


Symbolicky, na 30. výročie nežnej revolúcie, vzniká Cech novinárov, nová platforma pre žurnalistov. Cieľom platformy je pozicionovať sa ako prvá voľba pre novinára, ale aj pre tých, ktorí sa chcú vzdelávať, byť informovaní a zapájať sa do vecí verejných. Cech novinárov vzniká ako projekt občianskeho združenia CenPress - Centrum pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku.

Cech novinárov má byť platformou združujúcou aktívnych novinárov, ktorí sa hlásia k etickému kódexu novinára a dodržiavajú ho. Realizátorom projektu je Michal Frank, novinár z Prešova. „Kým v Bratislave sa novinári pomerne efektívne vedia dať dokopy, v regiónoch je často situácia zložitejšia. Od samotnej situácie, v tých-ktorých lokálnych médiách, cez ekonomické podmienky, sociálne podmienky a pod. Mysleli sme aj na týchto kolegov,“ hovorí M. Frank.

Podľa neho sa po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ešte viac zvýraznila potreba spájať sa a komunikovať. Kým v súčasnosti z mnohých strán silnejú tendencie spochybňovať novinárov a médiá, nová platforma sa hrdo hlási k novinárskemu stavu a hodnotám kvalitnej žurnalistiky. Zameria sa aj na boj proti hoaxom, dezinformáciám, konšpiráciám a prejavom neznášanlivosti.

„Spojiť svoje sily je potrebné, zvlášť vtedy, keď sú napádané práva novinárov, keď je ohrozená sloboda slova, nezávislosť médií, keď sa znižuje spoločenská vážnosť novinárskeho stavu. Ako vieme, to sa skutočne deje a spoločný hlas bude znieť hlasnejšie. Dokázali sme sa spojiť po odpornej vražde nášho kolegu a jeho snúbenice a budeme v tom pokračovať, nechceme sa dať umlčať, ale naopak, chceme ďalej aktívne brániť spomínané hodnoty,“ uvádza Michal Frank, zakladateľ novinárskej platformy.

Cech novinárov sa chce zamerať na networking (sieťovanie) žurnalistov, na prípadnú právnu pomoc, mediálne poradenstvo (napr. k témam ochrana osobných údajov, GDPR, autorský zákon, licenčná zmluva, honoráre, komunikácia PR agentúr s novinármi, novinárska etika, preberanie a zverejňovanie obsahu na internete, atď.), medzinárodnú spoluprácu, vzdelávanie a ďalšie aktivity. Pripravuje vlastnú novinársku súťaž i sériu eventov.

Členstvo v Cechu novinárov je dobrovoľné a nie je v rozpore s členstvom v iných organizáciách. V tejto chvíli je členstvo bezplatné, resp. za dobrovoľný príspevok. Záujemcovia nájdu prihlasovací formulár a ďalšie informácie na stránke www.cechnovinarov.sk.

Ďalšie podrobnosti ako štatút novinárskej súťaže či pripravované podujatia budú zverejnené čoskoro. Cech novinárov má ambíciu postupne vybudovať zdola širokú členskú základňu a transformovať sa na rešpektovanú modernú stavovskú organizáciu novinárov.

Autor: Zdroj: (mk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Poslanci stoja na strane občanov a sú proti ťažobným záujmom investora
Prešovskí krajskí poslanci sa na dnešnom zastupiteľstve postavili za pisateľov otvoreného listu, ktorí nesúhlasia s prieskumnými prácami na území, kde sa nachádzajú ložiská ropy a zemného plynu.
viac
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
16.11.2020
Prešov má novú "exkluzívnu" zberateľskú bankovku
V prešovskom mestskom informačnom centre sa dá od piatka 13. novembra nájsť nová zberateľská eurobankovka. Jej motívom je podobizeň slovensko-amerického bankára zo Šariša Michala Bosáka a podľa radnice ide o "exkluzívnu zberateľskú záležitosť".
viac
05.05.2023
Mestský podnik služieb Prešov bude slúžiť ako sociálny podnik
Zjednotiť podporu zamestnanosti a riešiť viaceré témy v oblasti verejnoprospešných služieb má nový Mestský podnik služieb Prešov. Slúžiť bude ako sociálny podnik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %