Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.12.2019 01:25

Na obnovu a stavbu športovísk v rokoch 2020-2022 vyčlenila 60 miliónov eur


Na snímke (zľava) ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR Stanislav Špánik a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová počas rokovania vlády SR 18. decembra v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann


Na modernizáciu a výstavbu športovej infraštruktúry má ísť v rokoch 2020 až 2022 ďalších 60 miliónov. O poskytnutí celkovej alokácie, z ktorej bude príspevky konkrétnym projektom prideľovať Fond na podporu športu, rozhodla v stredu vláda.


"Cieľom dotácií bude modernizácia, rekonštrukcia a budovanie športovej infraštruktúry, ktorá bude poskytovať podmienky najmä pre športovanie detí, mládeže, športové talenty, seniorov, ale aj znevýhodnené skupiny obavateľstva a tiež pre športovú reprezentáciu,“ uviedlo Ministerstvo školstvo, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v predloženom materiáli. Zo 60 miliónového príspevku budú v roku 2020 k dispozícii dva milióny, v roku 2021 46,5 milióna a v roku 2022 zvyšných 11,5 milióna eur.       

Predkladatelia upozornili, že príspevky sú určené aj na vybudovanie športovej infraštruktúry pre športy s malou členskou základňou. "Príspevok bude možné poskytnúť aj na vybavenie športovísk, ako sú napríklad diagnostické a regeneračné, meracie a vyhodnocovacie zariadenia, kamerové systémy a veľkoplošné obrazovky, osvetlenie či zariadenia pre divákov," dodali.

O dotáciu bude môcť požiadať samospráva, športový zväz či klub, alebo iný subjekt, ktorý je vlastníkom športoviska, prípadne ho má v dlhodobom prenájme.       

Spôsob a kritériá výberu jednotlivých projektov a podrobnejšie podmienky použitia finančných prostriedkov pripraví Fond na podporu športu. Minimálna výška podpory zo štátneho rozpočtu jednotlivému priamemu realizátorovi je stanovená na 10.000 eur. Pri projektoch nad jeden milión eur bude musieť byť vypracovaná aj štúdia uskutočniteľnosti a udržateľnosti, ktorá podrobne rozpracuje investičný zámer a zhodnotí jeho následnú prevádzku.       

Predkladatelia ozrejmili, že suma alokácie bola určená s ohľadom na pasportizáciu športových zariadení v SR z roku 2017, ktorá mapovala stav športovísk v približne polovici slovenských miest a obcí, v ktorých žije 74 percent všetkých obyvateľov Slovenska. Pasport zistil, že do existujúcich športovísk by bolo potrebné investovať 293 miliónov eur, pričom odhadované prostriedky na existujúcu aj novú športovú infraštruktúru sa pohybujú v sume 500 miliónov eur v najbližších piatich rokoch.       

Dotácie do rozvoja a modernizácie športovej infraštruktúry majú za cieľ zlepšiť podmienky na šport a pohybové aktivity všetkých vekových kategórií obyvateľov. Zlepšenie kondície a zdravia, ktoré investície do zdravého životného štýlu predstavujú, budú benefitom pre celú spoločnosť, upozorňujú predkladatelia.       

Vláda už v júni 2019 schválila 21 miliónov eur na konkrétne projekty modernizácie a výstavby športovej infraštruktúry v rokoch 2019 - 2021. Poskytnuté prostriedky sa týkajú napríklad vybudovania futbalových tréningových plôch v Brezne, Poprade či Zlatých Moravciach, rekonštrukciu hokejových štadiónov, ale aj modernizáciu atletických oválov, národného streleckého centra v Trnave či univerzitného športového centra v Bratislave.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2020
Do Malaciek prišla vládna dotácia na športovú arénu
Príprava športovej arény v Malackách má za sebou zásadný krok vpred. Mesto už dostalo dotáciu 1,5 milióna eur od vlády na jej výstavbu.
viac
14.01.2021
ZMOS a rezort školstva budú spolupracovať na registri športovej infraštruktúry
ZMOS a rezort školstva budú spolupracovať na kreovaní registra športovej infraštruktúry, diskutovali o tom na spoločnom stretnutí štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár a predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.
viac
02.04.2022
Branislav Tréger na zasadnutí Fondu na podporu športu
Jubilejného 30. zasadnutia správnej rady Fondu na podporu športu (FNPŠ), ktoré zvolal a viedol jej predseda Ladislav Kližan, sa zúčastnil aj predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger.
viac
07.01.2023
Tretia výzva na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry
Fond na podporu športu zverejnil tretiu výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku určeného na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry v celkovej výške 17,6 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %