Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.09.2021 09:15

Na miestnom úrade v Karlovej Vsi kompostujú kalifornské dážďovky


Ilustračný výrez banneru, zdroj: Kompostuj.me


Pracovníci úradu ich kŕmia šupkami z rôzneho ovocia, zeleniny či škrupinkami z vajíčok, kompost, ktorý dážďovky vyprodukujú z kuchynského a záhradného odpadu, slúži na hnojenie kvetináčov.


TASR o tom informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.         

"Krátko po zverejnení výzvy karloveský úrad kontaktoval darca kalifornských dážďoviek. Dážďovkám stačilo pripraviť podstielku, v tomto prípade natrhaný kartón, a začať ich prikrmovať. Dážďovky si pochutnávajú na šupkách z ovocia aj zvyškoch použitej mletej kávy," priblížila Magdaléna Svoreňová z referátu životného prostredia miestneho úradu.       

V jednej z chladničiek na miestnom úrade sa nachádza nádoba na bioodpad. Zberajú ho celý týždeň a následne ním nakŕmia dážďovky. Tie vytvoria kvalitný kompost a tzv. dážďovkový čaj, ktorý možno použiť ako tekuté hnojivo pre izbové rastliny. Podobne je možné využiť zrelý kompost, ktorého zrelosť prezrádza hnedá až čierna farba, je drobivý, nezapácha a vonia zeminou.       

Kompostovanie je proces, pri ktorom sa biologický odpad mení na kompost za pomoci vzduchu, tepla a vlhka. Pri vermikompostovaní sú do procesu zapojené aj dážďovky, ktoré majú schopnosť premeniť bioodpad na kvalitné organické hnojivo. Vďaka kompostu dostanú rastliny dostatok živín a minerálov, získajú odolnosť voči škodcom a chorobám, podporí sa ich rast a získajú odolnosť pri tepelných zmenách. Používaním vermikompostéra v domácnosti možno znížiť množstvo komunálneho odpadu minimálne o 30 percent.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2020
Staré Mesto chce prenajať budovu Propelleru prostredníctvom verejnej súťaže
Ikonickú budovu Propelleru na Rázusovom nábreží chce mestská časť Staré Mesto prenajať, budúci prevádzkovateľ má vyjsť z verejnej obchodnej súťaže. Schválili to staromestskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
viac
21.11.2020
V bratislavskej Karlovej Vsi vznikne nový park
Celý park je riešený v horizontálnom rozmiestnení viacerých športových stanovísk. Na opačnom konci od skateparku bude detské ihrisko so šmykľavkou alebo malým tunelom pre najmenších.
viac
07.07.2023
Karlova Ves sa pripravuje na zapojenie do PAAS, plánuje tri zóny
Bratislavská Karlova Ves sa pripravuje na zapojenie celomestského systému regulovaného parkovania (PAAS). Mestská časť plánuje tri parkovacie zóny.
viac
03.11.2023
Na miestnom úrade v Petržalke používajú pri vstupe kiosk a turnikety
Na miestnom úrade v bratislavskej Petržalke sa od štvrtka pri vstupe používa digitálny kiosk a turnikety. Návštevníci sa tak majú rýchlejšie zorientovať. TASR o tom informovala hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %