Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.12.2020 10:10

MŽP: Výstavbu a dopravu v Demänovskej doline treba obmedziť


Ilustračná snímka, zdroj: PERI Slovensko


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preverí stanoviská a rozhodnutia okresného úradu a Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR vydané k územnému plánu obce Demänovská Dolina a sprístupní ich na verejnú kontrolu.


 Po pracovnom stretnutí o budúcnosti doliny to v piatok oznámil štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča. Zdôraznil, že ministerstvo využije všetky svoje zákonné kompetencie na to, aby v lokalite nebola bezbrehá výstavba v prospech developmentu.       

"Rezort životného prostredia nie je jediným vinníkom súčasného stavu, príčin je určite viacero. Keď požadujeme zodpovednosť od všetkých zúčastnených, sami ju ponúkame. Preto otvárame proces verejnej kontroly doterajších stanovísk rezortu životného prostredia, ŠOP SR, ale aj miestnych orgánov štátnej správy," uviedol Kiča.       

Rokovanie s dotknutými stranami ministerstvo zorganizovalo ako reakciu na protesty a petície verejnosti v súvislosti so stavebnými aktivitami v doline. Podľa Kiču nejde o posledné pracovné stretnutie, ale o začiatok dialógu, ktorý by mal viesť k zlepšeniu stavu.       

Občianske združenie Pre Dolinu, ktoré spustilo petíciu na záchranu doliny, sa obáva, že plánovaná zmena územného plánu obce by mohla znamenať nadmerné zahustenie výstavby, a tým ohroziť výnimočné prírodné bohatstvo. "Žiadame vyhlásenie dočasnej stavebnej uzávery, obmedzenie dopravy a zavedenie ekologickej kyvadlovej dopravy z Liptovského Mikuláša," konkretizoval šéf združenia Pavel Herich.       

Riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska skonštatoval, že v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie sa nevenovala dostatočná pozornosť napríklad zásobovaniu elektrickou energiou alebo vodnému režimu. "To, čo sa tam deje, je zlyhanie. Je to naše zlyhanie, je to naša hanba. Pred nami stojí výzva, aby sme odstránili nedostatky a zabránili tomu, aby sa čosi podobné opakovalo," povedal.       

Petíciu za zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline do piatka podpísalo vyše 60.000 ľudí. Iniciátori petície avizovali zber podpisov až do konca zimnej sezóny. Problém rozsiahlej výstavby v doline navrhujú riešiť vyhlásením dočasnej stavebnej uzávery. V rámci aktuálnych príprav nového územného plánu obce požadujú zredukovať rozsah plánovanej zástavby na súčasný zastavaný stav. Pravidelne kolabujúcu dopravu navrhujú vyriešiť celoročnou nízkoemisnou verejnou osobnou dopravou.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2018
V Bachledovej doline sa rozlúčili so starou lanovkou, nahradí ju nová
V lyžiarskom stredisku v Bachledovej doline sa po viac ako 30 rokoch služby rozlúčili s trojsedačkovou lanovkou a ukončili tak zimnú lyžiarsku sezónu. Od pondelka sa začne s demontážou starej lanovej dráhy a postupne sa bude stavať nová desaťmiestna kabínková lanovka.
viac
23.09.2018
Inšpektori skontrolujú systém triedeného zberu, výrobcovia môžu zmeniť OZV
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) spúšťa doteraz najväčšiu sériu kontrol systému triedeného zberu na Slovensku. Výrobcovia, ktorých obaly a neobaly končia v komunálnom odpade, budú tiež môcť od 1. októbra zmeniť organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV).
viac
19.11.2020
Aktivisti spustili petíciu za zastavenie výstavby v Demänovskej doline
Občianske združenie (OZ) pre Dolinu zverejnilo v stredu petíciu za okamžité zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Spustilo ju v spolupráci s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií.
viac
11.06.2021
MŽP je pripravené diskutovať o zákonoch na záchranu Demänovskej doliny
Envirorezort je pripravený diskutovať so zástupcami petície za záchranu Demänovskej doliny o návrhoch zákonov, ktoré spadajú pod jeho gesciu. O výsledkoch diskusie bude potom informovať poslancov parlamentu. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %