Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.05.2021 03:55

MZ SR plánuje umožniť novým liekom rýchlejší vstup na trh


Ilustračná snímka zdroj: Dreamstime


Proces príchodu nových liekov na trh by sa mal zrýchliť. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Nový mechanizmus by mal umožniť sprístupnenie nových, aj v zahraničí bežne využívaných liekov.


Rezort chce nastaviť nový systém na zjednodušenie dostupnosti liekov.   Pre TASR to potvrdila Jana Ježíková, štátna tajomníčka MZ.  "Výsledkom toho bude, že na trh by mali prísť lieky, ktoré patria do modernej liečby," spresnila Ježíková. Po schválení zmeny by sa na trh mohli dostať desiatky nových, v zahraničí bežne využívaných liekov. Ježíková zdôraznila, že pôjde len o tie lieky, ktoré majú reálny klinický prínos. Dodala, že v uplynulých desiatich rokoch sa príchod inovatívnych liekov na Slovensko zastavil.      

Ministerstvo tak plánuje upraviť výnimkový režim liekov. Väčšina liekov, pri ktorých museli pacienti žiadať o výnimku, bude už na recept. "Niektoré lieky by mali prejsť do štandardného režimu a lekári ich budú môcť bez vypĺňania žiadosti o udelenie výnimky predpísať," uviedla Ježíková.       

Zmena bude podľa Ježíkovej založená na tom, že na úhrade doteraz ťažko dostupného lieku sa budú podieľať aj farmaceutické firmy. "Teraz tu máme kategorizačný proces s pravidlami a cez tento systém neprechádzaju nové lieky. Nemôžeme byť ale krajinou, kde žijú druhoradí občania. Sme súčasťou EÚ a musíme mať prístup k liekom. Tento zákon by mal priniesť to, že vytvorí nový nástroj, ktorý funguje vo svete," skonštatovala Ježíková.       

Novela zákona by sa mala podľa štátnej tajomníčky dostať do medzirezorného pripomienkového konania v lete. Novela by tiež mala zaviesť novú povinnosť pre poisťovne v prípade, ak žiadosť o schválenie výnimky neschvália. "Chceme, aby pri liekoch na výnimku dostali poisťovne povinnosť odôvodnenia rozhodnutia v prípade, ak liek neschválili," priblížila Ježíková. Rozhodnutie by malo byť preskúmateľné a malo by sa dať voči nemu odvolať. Zadefinujú sa tiež jasné časové pravidlá na schválenie, s cieľom skrátiť časovú dostupnosť lieku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
Štyri verejné priestory v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto dostanú meno
Štyri staromestské verejné priestory, ktoré boli doteraz bezmenné, budú mať svoje mená.
viac
25.06.2021
Handlová chce budovať nové stojiská na komunálny odpad za 200 000 eur
Samospráva Handlovej má záujem vybudovať nové stojiská na nádoby na komunálny odpad vo vybraných častiach mesta. Na tento účel vyčlenila 200 000 eur. Investičnú akciu, ktorú chce radnica financovať z rezervného fondu, zahrnula do štvrtej úpravy rozpočtu mesta. Mestskí poslanci ju schválili.
viac
09.11.2021
Ľudia majú vymyslieť nové pranostiky
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) vyzýva ľudí na internete, aby vymysleli nové pranostiky pre svet v klimatickej kríze. Online kampaň #novepranostiky bude prebiehať počas klimatického samitu v Glasgowe (COP26).
viac
12.01.2022
Požiadavky na čistiarne odpadových vôd by sa mali zmeniť
Požiadavky na povoľovanie, zriaďovanie, rozvoj a prevádzkovanie čistiarní odpadových vôd by sa mali zmeniť. Precizovať by sa mali aj požiadavky na malé čistiarne odpadových vôd (ČOV) do 50 ekvivalentných obyvateľov (EO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %