Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.04.2021 02:56

MV SR poskytuje dotácie samosprávam v súlade s príslušnými výnosmi


Ilustračná snímka


Dotácie v súvislosti s preneseným výkonom štátnej správy rezort vnútra poskytuje podľa podmienok ustanovených príslušnými výnosmi. Výška navrhovaného rozpočtu na nasledujúce tri roky sa podľa rezortu každoročne prerokúva so združeniami zastupujúce samosprávy, ktorými sú ZMOS, ÚMS a SK8


Uviedol to rezort vnútra na margo výzvy ZMOS vláde SR, aby v súvislosti so spoločnými úradovňami zabezpečila dofinancovávanie preneseného výkonu. Zástupcovia ZMOS to skonštatovali počas štvrtkovej (22. 4.) tlačovej konferencie v obci Richvald v Bardejovskom okrese.       

Podľa ich slov mestá a obce doplácajú za štát, lebo každoročne výkon kompetencií stojí peniaze, ktoré však štát ako objednávateľ v primeranom rozsahu neplatí.       

Úrad vlády pre TASR uviedol, že vecne príslušný rezort v tejto veci je Ministerstvo vnútra (MV) SR.       

"MV SR sa k otázke môže vyjadriť len pokiaľ ide o úseky, ktoré vecne zastrešuje, respektíve, ktoré sú hradené z rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra. Ide o úseky matrík, hlásenia pobytu a registra obyvateľov, registra adries a starostlivosti o životné prostredie," uviedla Lucia Hurajtová z tlačového odboru rezortu vnútra.       

Podľa jej slov výška dotácie na matričnú činnosť zohľadňuje počet obyvateľov SR v rozhodujúcom kalendárnom roku, platovú tarifu platnú v období navrhovanej výšky dotácie a počet matričných úkonov vykonaných matričnými úradmi v rozhodujúcom kalendárnom roku.       

"Každoročne bola k vypočítanej dotácii poskytnutá Ministerstvom financií (MF) SR rozpočtovým opatrením aj valorizácia. V roku 2021 MF SR znížilo nami požadovanú výšku dotácie o desať percent a valorizáciu zatiaľ neposkytlo. Výška dotácie na hlásenie pobytu občanov a register obyvateľov SR zohľadňuje počet obyvateľov SR v rozhodujúcom kalendárnom roku vynásobené 0,33 eura na obyvateľa. Výška dotácie na register adries zohľadňuje počet úkonov uskutočnených obcami za rozhodujúci rok vynásobené 1,60 eura v príslušnom kalendárnom roku a paušál 18 eur za každú obec," priblížila Hurajtová s tým, že výška dotácie na starostlivosť o životné prostredie sa stanovuje v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR.       

"Pri desaťpercentnom znižovaní výdavkov sme postupovali v súlade s revíziou výdavkov zamestnanosti. MF SR sa tak už pri tvorbe rozpočtu dohodlo s rezortmi na spoločnom viazaní výdavkov. Je však už na samotných ministerstvách a štátnych inštitúciách, v ktorých oblastiach svojich kompetencií toto viazanie prostriedkov budú realizovať," uviedol pre TASR tlačový odbor MF SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2021
ZMOS vyzýva vládu na zabezpečenie dofinancovania preneseného výkonu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyzýva vládu SR, aby v súvislosti so spoločnými úradovňami zabezpečila dofinancovávanie preneseného výkonu.
viac
17.05.2021
ZMOS požaduje od štátu, aby financoval objednané
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministrovi dopravy a výstavby požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon.
viac
19.05.2021
Stanovisko ÚMS k mediálnym vystúpeniam podpredsedu vlády SR Štefana Holého
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená z toho, že pán Holý pokračuje v šírení klamstiev, keď tvrdí, že samospráva sa bude odmietavo stavať ku akejkoľvek zmene.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %