Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.05.2023 08:25

Miestni hasiči darovali krv spoločne, traja z nich prvýkrát


Ilustračná snímka.


Hasiči z obce Harichovce neďaleko Spišskej Novej Vsi sa nedávno rozhodli spoločne darovať krv. Priamo do zbrojnice k nim prišla mobilná odberová jednotka transfúziologického oddelenia nemocnice v Levoči, ktorej dohromady darovali takmer 7000 mililitrov krvi.


Primár transfúzneho oddelenia, krvnej banky a hematologickej ambulancie Rastislav Osif uviedol, že traja z nich sa na odbere zúčastnili prvýkrát.

Primár ocenil angažovanosť harichovských hasičov, ktorí sa tak podľa neho stali dvojnásobnými záchrancami. Zároveň verí, že budú inšpiráciou aj pre ďalších potenciálnych darcov.

Osif v tejto súvislosti upozornil na to, že sa blíži letné obdobie, ktoré je z hľadiska počtu darcov najslabšie. "Krvi však nie je nikdy dosť a chýba aj počas leta. V levočskej nemocnici sú odbery každý utorok a štvrtok od 7. hodiny," uviedol. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. Naopak, najmenej darcov sa podľa primára vyskytuje pri krvnej skupine AB. "Každý darca bez ohľadu na krvnú skupinu je u nás vítaný. Niekedy sa pasujeme s nedostatkom konkrétnej skupiny a v prípade potreby našich ochotných darcov kontaktujeme. Záujemcovia sa môžu na odber vopred objednať na telefónnom čísle, ktoré je zverejnené aj na stránke nemocnice," dodal Osif.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2021
Nemocnica AGEL Komárno vyzýva darcov krvi na pomoc
Nemocnica AGEL Komárno avizuje nedostatok zásob krvi všetkých krvných skupín. Vyzýva preto všetkých darcov, ktorí môžu, aby prišli darovať najvzácnejšiu tekutinu. Chýbajú hlavne krvné skupiny 0 a A.
viac
17.08.2021
Komárňanská nemocnica potrebuje najvzácnejšiu tekutinu
Krv je v zdravotníctve nenahraditeľnou tekutinou a inak tomu nie je ani v Nemocnici AGEL Komárno. Najmä v lete pociťujú pokles darcov, čo môže byť spôsobené dovolenkovým obdobím a sprísnenými pravidlami darcovstva, ktoré priniesla epidémia.
viac
13.06.2023
Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či spoznať činnosť služby
Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či oboznámiť sa s činnosťou Národnej transfúznej služby (NTS) SR. Podujatie organizuje v stredu (14. 6.) pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi.
viac
23.03.2024
Staň sa hrdinom aj ty! Stačí ti na to približne 10 minút
Tradícia Dubnickej kvapky krvi pokračuje aj v tomto roku. V druhej polovici apríla sa dubnický dom kultúry opäť premení na zdravotnícke zariadenie, v ktorom sa z obyčajných ľudí stávajú hrdinovia. Chcete k nim patriť aj vy? Nájdite si „plus-mínus“ 10 minút a darujte krv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %