Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.09.2022 12:35

Mesto sa pre výpadky v príjmoch nevyhne úprave daní, tvrdí primátor


Dudince.


Pre energetickú krízu, vysokú infláciu i úpadok cestovného ruchu sa mesto Dudince v Krupinskom okrese nevyhne úprave miestnych daní. Pre TASR to uviedol primátor Dušan Strieborný s tým, že sa to týka dane z nehnuteľnosti.


Pripomenul, že obmedzenia pre ochorenie COVID-19 spôsobili úpadok spoločenského života, čo prinieslo výpadok približne 450 000 eur za roky 2021 a 2022 z príjmov mestského rozpočtu. "Chcem tým len poukázať na to, že naše kúpeľné mesto je podstatnou mierou závislé od cestovného ruchu a obsadenia ubytovacích zariadení," podotkol. Primátor sa obáva, že vysoká inflácia i energetická kríza ovplyvnia rozvoj turizmu aj v najbližšom období. Tým sa tak podľa neho opäť znížia príjmy pre samosprávu.

Ako dodal, v súčasnosti sa pre spomenuté faktory ťažko pristupuje k rozvojovým plánom. "V najhoršom technickom stave sú budova mestského úradu a kultúrneho domu pre problém s nevysporiadanými pozemkami," zhrnul s tým, že samospráva sa im však plánuje venovať. Vyžaduje si to nielen ich technický stav, ale aj energetické zhodnotenie, zdôraznil primátor.

Podľa neho by mesto chcelo hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. "Zároveň sa budeme snažiť získať finančné krytie aj z iných zdrojov. Či už sú to dotácie ministerstiev, prostriedky z plánu obnovy alebo Európske štrukturálne a investičné fondy," ukončil s tým, že cieľom získania peňazí je rozvoj kúpeľného mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Čím viac turistov, tým horšie pre obec
„Ekonomika nakladania s odpadmi, vrátane ich triedenia, je pre nás ťažiskovou,“ hovorí starosta Donovál Miroslav Daňo.
viac
24.04.2020
Dudince začali s revitalizáciou kúpeľného parku
Po troch rokoch prípravných prác sa začala v Dudinciach realizácia stavebnej časti projektu cezhraničnej spolupráce mesta Dudince s maďarskou obcou Bánk.
viac
21.12.2020
Nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu pocíti aj mestská kasa
Tohtoročnú nepriaznivú situáciu v cestovnom ruchu súvisiacu s pandémiou nového koronavírusu pocíti aj mestská kasa v Štúrove, potvrdil to primátor Eugen Szabó.
viac
14.01.2023
Zasadala Sekcia inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS
Na štvrtkovom rokovaní Sekcie inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS, ktoré sa konalo v Dudinciach, bolo prijatých niekoľko uznesení k cestovnému ruchu a regionálnemu rozvoju v území. Témou rokovania boli aj eurofondy a plán obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %