Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.10.2019 03:05

Mesto Nitra očakáva výpadok príjmov z podielových daní vo výške 2,5 milióna eur


Primátor Nitry Marek Hattas. Snímka zdroj: Branislav Wáclav, Aktuality.sk


Nitrianska radnica počíta na budúci rok v mestskom rozpočte s výpadkom príjmov z podielových daní v hodnote 2,5 milióna eur. Magistrát preto bude musieť prepracovať východiská, na základe ktorých sa mala vypracovať konečná podoba rozpočtu Nitry na rok 2020.


Podľa slov primátora Mareka Hattasa pôvodné predpoklady počítali s nárastom výnosov z daní z príjmov fyzických osôb o 5,4 percenta. „Nakoniec je to oveľa menej, takže na príjmovej časti nám chýba približne 2,5 milióna eur. Preto bolo na rokovaní mestského zastupiteľstva schválené uznesenie, že východiská budúcoročného rozpočtu sa musia dopracovať. Priamo na mestskom zastupiteľstve sa to nedalo dotiahnuť, pretože keď v príjmovej časti chýbajú viac ako dva milióny eur, tak sa potom ťažko robí výdavková časť,“ vysvetlil Hattas.

Magistrát počíta s tým, že príjmy v budúcoročnom rozpočte Nitry by mali dosiahnuť sumu približne 73,5 milióna eur. Najväčšiu časť z nich, tvoria práve peniaze z daní z príjmov fyzických osôb v hodnote 36,3 milióna eur. Na daniach z nehnuteľností plánuje mesto vybrať viac ako 10,7 milióna eur. K najväčším výdavkom patria náklady na financovanie školstva a športu, ktoré by v súhrne mali v roku 2020 dosiahnuť sumu viac ako 30,3 milióna eur. Za nimi nasledujú výdavky na komunálne činnosti v hodnote 15 miliónov eur a na vnútornú správu, ktorá si vyžiada viac ako desať miliónov eur.       

Vedenie mesta sa chce ešte pred konečným schvaľovaním rozpočtu stretnúť s poslancami, aby spoločne hľadali, kde je možné dosiahnuť úspory. „Vyjasníme si, na čo všetko a koľko peňazí potrebuje mesto. Tá predikcia je taká, že nám príde o 2,5 milióna eur menej z daní z príjmov fyzických osôb, takže musíme spraviť korekcie v objeme okolo 3 miliónov eur,“ uviedol primátor.       

Mesto chce v rámci hľadania úspor vstúpiť aj do rokovania so spoločnosťou Arriva, ktorá prevádzkuje mestskú autobusovú dopravu. „Chceme sa baviť o výdavkoch za dopravu, ktoré sú momentálne rozpočtované na 6 miliónov eur,“ povedal Hattas. Ďalšou témou, ktorú chce vedenie mesta prediskutovať s poslancami, sú podľa jeho slov výdavky na vnútornú správu mesta, ktoré by, naopak, mali byť vyššie. „Vidíme, že ten mestský úrad musí byť lepší, musí byť proklientskejší a s tým balíčkom, ktorý tam máme, sa to nedá,“ zhodnotil Hattas.

Príjmovej časti mestského rozpočtu by okrem iného mohli pomôcť výnosy z poplatkov za parkovanie. Radnica očakáva, že po zavedení novej parkovacej politiky budú tieto príjmy rásť. „Zároveň však treba hneď povedať, že vytvárame aj parkovací fond, do ktorého tie peniaze pôjdu a potom sa z nich bude platiť infraštruktúra, parkovacie automaty... Takže počítame s tým, že budeme mať vyššie príjmy, ale aj výdavky, keď budeme musieť napríklad vymeniť všetky parkovacie automaty,“ skonštatoval primátor.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2020
Košice očakávajú pre koronavírus výpadok príjmov v sume 40 miliónov eur
Mesto Košice v súvislosti s novým koronavírusom predpokladá výpadok príjmov zo svojho rozpočtu v sume 40 miliónov eur. Informuje o tom na svojej webovej stránke s tým, že chce odsunúť úhradu dane z nehnuteľností a poplatok za komunálny odpad.
viac
11.04.2020
Vranov nad Topľou očakáva stratu 1,8 až 2,5 milióna eur
V súvislosti s ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu očakáva mesto Vranov nad Topľou výpadok svojich príjmov z podielových daní v sume približne 1,8 milióna eur.
viac
26.06.2020
Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam
Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam, aby eliminovalo následky spôsobené opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu.
viac
27.06.2020
Mesto Hlohovec upravilo tohtoročný rozpočet
O sumu 551 266 euro v príjmovej časti a o 608 305 eur vo výdavkovej časti bude znížený tohtoročný rozpočet mesta Hlohovec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %