Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.07.2022 07:45

Mesto nevyužije 1,18 milióna eur z nórskych fondov na klimatický projekt


Ilustračná snímka.


Košice nevyužijú 1,18 milióna eur z nórskych fondov na projekt s názvom Mesto Košice reaguje na zmenu klímy – spoločne dosiahneme viac (ClimaUrbanKosice). Pre navýšenie výdavkov odstúpili od projektu.


Zahŕňal zníženie energetickej náročnosti budovy magistrátu, vybudovanie Vodnej záhrady Ťahanovce či envirocentra na Laboreckej ulici. Povedal to vedúci oddelenia strategických projektov a zástupca riaditeľa magistrátu mesta Richard Dlhý.

Výška finančnej podpory z Nórskeho finančného mechanizmu mala predstavovať 1,18 milióna eur a zo štátneho rozpočtu SR ďalších 208.000 eur. Dlhý spresnil, že po spracovaní finálnych projektových dokumentácií došlo oproti pôvodne plánovanému rozpočtu k navýšeniu výdavkov o 3,1 milióna eur. Pôvodne odhadované náklady, ktoré predložili aj pri žiadosti o získanie grantu z nórskych fondov, boli projektované koncom roka 2019. "Odvtedy výrazne vzrástli ceny stavebných materiálov. Vzhľadom na finančné možnosti rozpočtu mesta a výšku financií z grantu, ktoré by sme dostali, sme sa radšej rozhodli odstúpiť od tohto projektu," povedal.

Najväčší finančný rozdiel vznikol v súvislosti s budovou magistrátu, plánovala sa výmena a zateplenie strešného plášťa, inštalácia fotovoltaických panelov a modernizácia osvetlenia. Pred magistrátom tiež chceli vybudovať dažďovú záhradu. Výdavky na stavebné práce pre zníženie energetickej náročnosti budovy podľa projektovej dokumentácie dosiahli 3,4 milióna eur. "Z nórskeho grantu by sme na nich dostali 823.000 eur a rozdiel v spolufinancovaní mesta by dosiahol takmer 2,6 milióna eur,“ vysvetlil Dlhý s tým, že k rozdielom došlo aj v rámci Vodnej záhrady Ťahanovce a rekonštrukcie medzigeneračného komunitného centra a zriadenia environmentálneho centra na Laboreckej ulici.

Mesto v súčasnosti finalizuje podklady pre dohodu o ukončení projektovej zmluvy s rezortom životného prostredia. Napriek odstúpeniu od projektu verí, že niektoré z uvedených aktivít budú môcť zrealizovať v rámci nového programového obdobia z eurofondov, prípadne iných zdrojov. Dovtedy by chceli zriadiť aspoň dažďovú vodnú záhradu pred budovou magistrátu. "Na tento a niektoré ďalšie zelené projekty je v súčasnosti vyhlásené už aj verejné obstarávanie a predpokladáme, že ešte v tomto roku by sa mohlo začať s jej výstavbou," dodal Dlhý.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Karpatská nadácia rozdelila organizáciám v regióne 24 000 eur
Karpatská nadácia (KN) v Košiciach vyhodnotila štvrtý ročník grantového programu spoločnosti T-Systems Slovakia 'T for all, all for T'. V rámci neho sumou 24 000 eur podporí desať projektov z košického a prešovského regiónu.
viac
10.02.2017
Košice vyčlenili viac financií na rozvoj kultúry
V grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2017 pripravilo mesto Košice vyššiu čiastku ako po minulé roky – celkovo 250 000 eur.
viac
02.05.2017
Projektom FORSOC viac otvárame lesy pre verejnosť
Keďže lesy nepoznajú hranice, práve podpora rozvoja lesnej turistiky ako jedného z nástrojov na zlepšenie slovensko - ukrajinskej cezhraničnej spolupráce je predmetom projektu Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC).
viac
28.07.2017
Mesto Levice získalo grant na obnovu historickej promenády
Mesto Levice úspešne získalo finančný  grant vo výške 2199,00 € vo štvrtom ročníku zamestnaneckého grantového programu Ukážte sa v dobrom svetle 2017, ktorý vyhlásila Nadácia Pontis v rámci Nadačného fondu Slovenských elektrární a. s..
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %