Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.12.2019 01:05

Mestá a obce Slovenska môžu bez nedostatočnej infraštruktúry čeliť kyberútokom


Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska


Ak mestá a obce Slovenska nebudú mať dostatočne zabezpečenú infraštruktúru, môžu sa stať obeťami kyberútokov. Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.


"Dnes sa ukazuje, že aj pod tlakom informatizácie a digitalizácie toto bude obrovský problém, ktorý môže kedykoľvek paralyzovať tak štát, ministerstvá, ako aj samosprávy," povedal Kaliňák a vysvetlil, že z tohto pohľadu je veľmi dôležité, aby štát povedal, akým spôsobom, akými technológiami a s akými kapacitami môžeme predísť situáciám, ako sú kyberútoky.

Najdrahší zamestnanci sú v IT sektore, ale obce si ich podľa Kaliňáka nedovolia zaplatiť, takže to jediné riešenie, ktoré Kaliňák vidí, je v tom, aby sa zriadilo IT centrum zdieľaných služieb pre mestá a obce a našiel sa podľa jeho slov jeden „macher“, ktorý by toto centrum spravoval.       

Kaliňák spomenul aj prípad, keď obec prišla z dôvodu kyberútoku o všetky peniaze, ktoré mala na vlastných účtoch a išla si narýchlo vybaviť úver, aby dokázala prežiť a financovať základné veci. Na to, či sa podarilo odhaliť útočníka, reagoval Kaliňák slovami, že je to v procese riešenia. "Takže tu dokonca môže ísť o paralyzovanie základných funkcií obce, ako spolufinancovať svoju činnosť alebo spolufinancovať svoju bežnú prevádzku."       

Presun peňazí z obecného účtu na akýkoľvek súkromný či zmeny v nastaveniach daňových poplatkov, to všetko sú podľa hovorcu ZMOS problémy, ktorým samosprávy musia čeliť.       

"Práve toto by malo byť tak principiálne dôležité a prioritné pre štát, ako aj pre samosprávu. Tam sme prosto na jednej lodi a ten terč môže trafiť okresný úrad, obvodný úrad, ale aj tú najmenšiu dedinu," dodal Kaliňák.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2020
Do IT Fitness Testu sa zatiaľ zapojilo viac ako 22 000 žiakov
Do IT Fitness Testu sa doteraz zapojilo viac ako 22.000 záujemcov. Celkový počet respondentov je zatiaľ oproti minulému roku nižší, o zhruba 2000 respondentov, no pod tento výsledok sa podpísala najmä koronakríza a zatvorené školy.
viac
15.10.2021
Starostovia ako reálna politická sila
Ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák bol vo štvrtok 14. októbra 2021 hosťom relácie „Tak takto?!“ Televízie TA 3.
viac
21.01.2023
Kysucké samosprávy žiadajú informácie o štátnej pomoci, avizujú protesty
Kysuckí starostovia a primátori žiadajú vládu, aby do konca januára informovala o poskytnutí kompenzácií za výpadky financií v dôsledku energetickej krízy, inflácie a prijatia právnych predpisov. V prípade nereagovania zo strany štátu avizujú protesty spoločne s obyvateľmi.
viac
18.03.2023
Do strany Hlas-SD vstupuje Michal Kaliňák, doteraz pôsobil v ZMOS
Do mimoparlamentnej strany Hlas-SD vstupuje Michal Kaliňák, pôsobiť v nej bude ako expert na samosprávy. Kaliňák doteraz zastával post ústredného riaditeľa kancelárie a hovorcu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), v tejto funkcii končí ku koncu marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %