Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.02.2016 11:00

Majestátna hruška zo Slovenska bojuje o titul Európsky strom roka


Ružová hruška rastie len v okolí Bošáce. (Foto: Bosaca.eu)


Počas februára 2016 môže verejnosť na webovej stránke www.treeoftheyear.org hlasovať za jedného z 15 finalistov medzinárodnej ankety Európsky strom roka. Slovensko v nej zastupuje 200-ročná hruška ružová z Bošáce, víťazka slovenskej ankety Strom roka 2015.


Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí. Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je aj Nadácia Ekopolis.

Slovensko reprezentuje v súťaži Európsky strom roka hruška ružová z Bošáce – časť Zabudišová (okres Nové Mesto nad Váhom), ktorá je víťazkou celoslovenskej ankety Strom roka organizovanej Nadáciou Ekopolis. Ružová hruška (Ružovka) je typickou miestnou starou odrodou, ktorá rastie len v tomto regióne a jej výskyt nebol inde zistený. Bošácka hruška je solitérny strom s krásnym habitusom a zasadili ho pravdepodobne prví osadníci. Strom je svedkom osudov mnohých generácií, ich ťažkej práce a osamelého kopaničiarskeho života. V minulosti sa ovocinárske produkty - pálenka a sušené ovocie vyvážali z Bošáce na pltiach a neskôr železnicou aj do Viedne a Budapešti. „Minulý rok v ankete Európsky strom roka skončila moruša zo Senice na 8. mieste s počtom hlasov 6 776. Veríme, že tento rok zahlasuje za slovenského zástupcu viac fanúšikov,“ uvádza Milan Hronec z Nadácie Ekopolis.

Najdôležitejší je príbeh

Každoročne sa do ankety zapájajú desiatky až stovky tisíc ľudí a počet zúčastnených krajín sa z pôvodných 5 zvýšil na 15. Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka. Do finále európskej súťaže vždy postupujú víťazi národných kôl. Zmyslom Európskeho stromu roka je poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné i kultúrne bohatstvo, ktoré by sme si mali vážiť a chrániť ho. V Európskom strome roka na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi.

Hlasovanie o Európsky strom roka prebieha po celý február na webovej stránke „Slovenského zástupcu je možné podporiť kliknutím na jeho profil a potvrdením hlasu. Zároveň môžete zdieľať prostredníctvom sociálnych sietí s ostatnými fanúšikmi fotografie ako objímate strom,“ dopĺňa Milan Hronec z Nadácie Ekopolis.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov medzinárodnej súťaže sa uskutoční 20. apríla 2016 v Bruseli.

Autor: (ts-Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %