Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
16.09.2021 08:20

Kultúrny dom v Koplotovciach zateplia, musia sa popasovať s termínmi


Kaštieľ Koplotovce - ilustračná snímka


Obec Koplotovce má kultúrny dom, ktorý vykuruje pevným palivom a pred podujatím musia v zime založiť najmenej tri dni vopred, aby sa sála dokázala vyhriať.


 Od Ministerstva životného prostredia SR získala v auguste dotáciu vo výške 137.646 eur na zvýšenie energetickej účinnosti, no podľa starostu Jozefa Števíka sa pasuje s podmienkou krkolomného termínu ukončenia prác ku koncu novembra tohto roka.       

„Sme naozaj veľmi radi, že sme dotáciu dostali, bola to naša opakovaná žiadosť,“ povedal starosta pre TASR. Podali ju už vo februári a na ministerstve bola až do augusta, keď dostali oznámenie o pridelení financií. „A my teraz máme vrátane výberového konania na dodávateľa na všetko štyri mesiace,“ konštatoval Števík. Dlhý čas posudzovania projektu podľa neho zapríčinil, že obec musí na projekt okrem povinnej päťpercentnej účasti, čo je v jej prípade 7244 eur, počítať s uhradením okolo 30.000 eur ako rozdiel medzi dotáciou a celkovou sumou za stavbu. „Ceny stavebných materiálov idú hore každý týždeň, keby sme začínali koncom jari alebo v lete, mohla byť suma nižšia,“ povedal. Obec tak siahne do svojej rezervy alebo si zoberie preklenovací úver.       

Kultúrny dom v Koplotovciach pri Hlohovci je typizovaná stavba zo 70. rokov minulého storočia. „Vymeníme okná, urobíme izoláciu strechy, zateplíme plášť,“ informoval starosta o pláne. Obec nie je plynofikovaná, takže sa v objekte kúri v kotle. No aj toto bude zmodernizované, podľa Števíka je súčasťou projektu nový kotol na pelety, ktorý bude automatizovaný. V objekte sa konajú všetky kultúrne podujatia, svadby, zasadnutia, preto sa starosta teší, že budú mať obyvatelia väčší komfort. Lebo po starom neraz vyšlo aj na neho, aby išiel do kotla priložiť.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
23.01.2019
Samospráva chce riešiť problémy s vykurovaním v obecných budovách
Aj v tomto roku chcú v Kľaku (okres Žarnovica) pokračovať v obnove miestneho kultúrneho domu a budovy obecného úradu. Starosta Ľuboš Haring priblížil, že najväčšie problémy majú v týchto budovách s kúrením. Kým v budove kultúrneho domu žiadne nemajú, na obecnom úrade ho potrebujú vymeniť.
viac
04.03.2019
Kultúrny dom v Hanušovciach zrekonštruujú za viac ako 690-tis. eur
Objekt kultúrneho domu v Hanušovciach nad Topľou zrekonštruujú za viac ako 690-tis. eur. Samospráva na tieto aktivity získala nenávratný finančný príspevok.
viac
17.09.2019
Mesto plánuje zrekonštruovať Kultúrny dom v Šali
Mesto Šaľa plánuje zmodernizovať Kultúrny dom v Šali. Časť financií na rekonštrukciu bude musieť samospráva vyčleniť zo svojho budúcoročného rozpočtu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %