Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
23.12.2019 10:50

KSK zrekonštruoval most cez rieku Slaná v obci Brzotín


Ilustračná snímka (tasr)


Most cez rieku Slaná v obci Brzotín prešiel rozsiahlou rekonštrukciou za viac než 385-tis. eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková s tým, že ako prvý cestný most na Slovensku má priamo pojazdnú hydroizoláciu, ktorá by mala byť kvalitnejšia a trvácnej


Most bol v havarijnom stave a od uvedenia do svojej prevádzky v roku 1961 neprešiel zásadnou opravou, vykonávali na nej iba štandardnú údržba. „Kontrola mosta vykonaná pred samotnou rekonštrukciou ukázala jeho zlý stavebno-technický stav ohodnotený stupňom 5, čo dlhodobo trápilo obyvateľov Brzotína aj okolitých obcí. Preto sme radi, že kompletnú opravu tohto mosta sa nám podarilo zrealizovať ešte v tomto roku,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.       

„Oprava mosta vzhľadom na jeho roky trvajúci dezolátny stav bola viac ako nevyhnutná. Na moste bola zároveň dlhodobo poškodená časť zábradlia a chodník pre peších tým pádom nebol dostatočne chránený, čo zvyšovalo nebezpečenstvo úrazu,“ povedala zástupkyňa starostu obce Brzotín Karin Bodnárová.       

Stavebné práce na moste trvali päť mesiacov a rekonštrukciu kraj financoval z úveru z Európskej investičnej banky. Rekonštrukčné práce spočívali v odstránení zábradlia, poškodených ríms, vrstiev vozovky, krycej vrstvy hydroizolácie i izolácie samotnej, spádového betónu až po nosníky.       

Most využívajú predovšetkým obyvatelia obce Brzotín a Kružná v smere na Rožňavu a Košice. V čase stavebných prác museli pri výjazde z obce do Rožňavy využívať obchádzku, čo im predĺžilo cestu o štyri kilometre.       

KSK zároveň uvádza, že v tomto roku bolo jednou z jeho priorít investovať do opráv a kompletných rekonštrukcií viacerých mostov v kraji. Mnohé z nich sú v súčasnosti v havarijnom stave. Do opráv mostov plánuje výraznejšie investovať aj v roku 2020, zrekonštruovať ich chce 22. „Na jeseň tohto roku sme zároveň začali s realizáciou mimoriadnych kontrol na mostoch konštruovaných z nosníkov typu „Vloššák“. Takúto konštrukciu mal aj most v Krivošťanoch pri Strážskom, ktorého časť sa v októbri odtrhla. V kontrolách budeme pokračovať aj v roku 2020, a ak sa ukáže, že tieto mosty sú vo veľmi zlom stave, budú sa ich opravy realizovať prioritne,“ dodal Trnka.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2019
Malacký most v rekonštrukcii
Od dnešného dňa prišlo k odklonu cestnej dopravy z mostu Malacky – Truckcentrum – nad potokom Malina, ktorý je vstupnou bránou do Malaciek z diaľnice D2, na vybudovanú obchádzkovú trasu v tesnej blízkosti rekonštruovaného mosta.
viac
23.02.2021
Most pri obci Stretava budú musieť kompletne zrekonštruovať
Most na ceste II/555 pri obci Stretava v okrese Michalovce, na ktorom už niekoľko týždňov platia dopravné obmedzenia, bude musieť podstúpiť komplexnú rekonštrukciu.
viac
10.06.2021
Práce na moste v Iliaši pokročili, čoskoro sa začnú dopravné obmedzenia
Projekt výstavby nového mosta do mestskej časti Iliaš je v plnom prúde. Aktuálne sa stavebné práce zameriavajú na nevyhnutnú preložku prívodu elektrickej energie.
viac
31.05.2022
Začala sa rekonštrukcia mosta medzi Slancom a Novým Salašom
Košický samosprávny kraj (KSK) začal s rekonštrukciou mosta medzi obcami Slanec a Nový Salaš (okres Košice-okolie), ktorý prechádza ponad potok Bradlá. Stavbári rozšíria cestu a opravia prepadnutú vozovku po oboch stranách mosta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %