Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.06.2017 02:03

Kaštieľ v Modre je bližšie k rekonštrukcii


Kaštieľ slúži ako sídlo Malokarpatského osvetového strediska v Modre.


V priebehu dvoch rokov by sa súčasné Malokarpatské osvetové stredisko v Modre malo zmeniť na moderné Kultúrno-kreatívne centrum.


Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) ako oprávnenému žiadateľovi schválili nenávratný finančný príspevok pre projekt Kultúrno–kreatívne oživenie tradícií (Heritage SK-AT), ktorého súčasťou je aj adaptácia priestorov kaštieľa v Modre na kultúrno-kreatívne centrum regiónu.      

V rámci projektu vychádzajúceho zo spoločného slovensko-rakúskeho Programu spolupráce INTERREG VA SK-AT 2014–2020 prejde obnovou aj záhrada kaštieľa. "Vďaka schválenej žiadosti sa z národnej kultúrnej pamiatky stane priestor, v ktorom svoje útočisko nájdu vinári, umelci, majolika, neziskovky, ale súčasne bude vytvorené aj digitálno-dokumentačné centrum kultúrneho dedičstva a kultúrnej krajiny," pripomenul predseda BSK Pavol Frešo.      

Ako spresnil, digitalizácia umožní zachovať kultúrne bohatstvo Malokarpatska a prihraničného rakúskeho regiónu Weinviertel. "Oba regióny spája vinárska a vinohradnícka história a blízke sú si aj lokálnymi produktmi a tradičnými remeslami. Spoločne však svoje historické dedičstvo nebudú partneri len uchovávať, ale aj naďalej rozvíjať," dodal Frešo.      

Projektovými partnermi BSK sú Malokarpatské osvetové stredisko v Modre, Kulturvernetzung NÖ a Museumsmanagement NÖ v Dolnom Rakúsku, rakúska obec Jedenspeigen a strategickým partnerom projektu je Malokarpatské múzeum v Pezinku.      

Celkový rozpočet projektu, ktorý je prerozdelený medzi všetkých partnerov, je 3,6 milióna eur. Z tejto čiastky má BSK alokovaný rozpočet vo výške 2 125 313,46 eura, povinné spolufinancovanie zo strany BSK je 5 percent (106 265,67 eura).      

Kaštieľ v Modre patril v 16. a 17. storočí medzi najprosperujúcejšie uhorské vinohradnícke a remeselné strediská slobodného kráľovského mesta Modra. Od roku 1922 v ňom sídlila vinársko-ovocinárska škola a momentálne je majetkom BSK v správe Malokarpatského osvetového strediska v Modre.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
Odborná komisia prehodnotila 612 žiadostí o kultúrne dotácie
Odborná hodnotiaca komisia Bratislavského samosprávneho kraja pre oblasť kultúry uzavrela včera hodnotenie dodaných žiadostí o dotáciu z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry. O podporu sa tak bude uchádzať 560 žiadostí, ktoré vyhoveli základným hodnotiacim kritériám.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
05.10.2022
Zrekonštruovaný kaštieľ v Modre otvorí v sobotu brány pre verejnosť
Donedávna schátraný kaštieľ v Modre, národná kultúrna pamiatka, otvorí po komplexnej rekonštrukcii opäť svoje brány verejnosti. Stane sa tak v sobotu (8. 10.) v rámci dňa otvorených dverí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %