Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.10.2016 12:31

Karlova Ves nesúhlasí s vytypovanými lokalitami pre náhradné byty


Snímka zdroj: (e-obce.sk).


Bratislavská Karlova Ves nesúhlasí s vytypovanými lokalitami v mestskej časti, kde by sa mohli postaviť náhradné nájomné byty. Podľa karloveskej starostky Dany Čahojovej ide o lokality na Nábělkovej, Hlaváčikovej ulici a na ulici J. Stanislava.


"Tieto miesta považujem za neprijateľné pre ďalšiu výstavbu, pretože by výrazne znížila kvalitu života našich obyvateľov v danej lokalite," uviedla starostka v liste primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi.      

Miestny úrad totiž koncom septembra prijal od primátora tiež list, v ktorom vyzýva mestskú časť na spoluprácu pri hľadaní lokalít na výstavbu náhradných nájomných bytov. Starostka si však myslí, že na Karlovešťanov nemá byť prenesený problém, za ktorý nenesú zodpovednosť. Najmä, keď sme primátora opakovane informovali o miestnych ťažkostiach s parkovaním," upozornila. Ako tvrdí, mestská časť niekoľkokrát žiadala o zverenie mestských pozemkov na týchto uliciach, ale aj na  iných miestach v Karlovej Vsi s cieľom vybudovať nové parkovacie miesta.      

Nová výstavba, výrazne limitovaná cenou za štvorcový meter, pri ktorej nemožno počítať s podzemným typom parkovania, by podľa jej slov podstatne zhoršila dopravnú situáciu obyvateľov na Dlhých Dieloch. Mestu Karlova Ves ponúkla inú parcelu, tú však podľa Čahojovej vyhodnotil magistrát ako nevhodnú.      

"Sme presvedčení, že spoločným záujmom hlavného mesta a mestských častí by nemal byť len  problém nájomcov v reštituovaných bytoch, ktorých je 580, ale aj ochrana záujmov desiatok tisíc ľudí, ktorí budú trpieť dôsledkami nevhodnej výstavby a neriešením už teraz pálčivých problémov, akým je parkovanie, MHD a nedostatok občianskej vybavenosti," uviedla v liste.      

Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov, inak im bude musieť preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Táto suma môže dosiahnuť až štyri milióny eur ročne. Mestu však reálne hrozí, že na budúci rok o peniaze zo svojho rozpočtu príde. Primátor Ivo Nesrovnal v septembri uviedol, že náhradné byty do konca roka odovzdať nestihnú.      

Mesto má v súčasnosti vybraných šesť lokalít, kde chce náhradné byty postaviť. V bratislavskej Dúbravke chce Pri Kríži postaviť 68 a Na Vrátkach 116 bytov. V oboch prípadoch už ukončila v septembri verejné obstarávanie a projekt Pri Kríži už má aj stavebné povolenie. So začatím výstavby tu chce mesto začať čím skôr.      

Samospráva chce ďalej postaviť 75 náhradných bytov na Mamateyovej a 112 na Haanovej v bratislavskej Petržalke. Na Borodáčovej v bratislavskom Ružinove počíta s piatimi bytmi a na Istrijskej v bratislavskej Devínskej Novej Vsi chce postaviť 17 bytov. Na tieto projekty však ešte nezačala ani príprava verejného obstarávania. Magistrát nateraz plánuje výstavbu celkovo 393 náhradných nájomných bytov.      

Bratislavský primátor už viackrát upozornil, že tento problém sa netýka len hlavného mesta, ale všetkých bratislavských mestských častí. "Konečne si musíme uvedomiť, že Bratislava je jedno mesto a tento problém sa týka všetkých. Občania bývajúci v reštituovaných bytoch sú predsa tiež Bratislavčania a mesto je zodpovedné za to, aby ich situáciu riešilo," skonštatoval, keď s navrhovanými lokalitami na výstavbu náhradných bytov nesúhlasil bratislavský Ružinov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Hlavné mesto začína stavať prvé náhradné nájomné byty
Hlavné mesto SR Bratislava už v najbližších dňoch začne s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Prvých 68 bytových náhrad sa bude stavať v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka.
viac
12.04.2017
Stanovisko hlavného mesta k výstavbe bytových náhrad Pri kríži
Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta.
viac
01.05.2017
V Dúbravke sa musí stavať, apeluje ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy a výstavby SR opätovne verejne apeluje na to, aby výstavba náhradných nájomných bytov v Dúbravke pokračovala.
viac
24.08.2023
Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí
Mesto Bratislava začína s výstavbou nájomných bytov na Muchovom námestí v Petržalke. V prvej etape má pribudnúť 52 klasických nájomných bytov a 51 náhradných bytov pre reštituentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %