Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.07.2019 10:10

Kamenec pod Vtáčnikom: Handrári by radi obnovili múry starej papierne


Handrárstvo, ktorým bola obec vychýrená možno po celom Uhorsku, pripomína dnes i izba v spoločenskom dome. Na snímke starosta obce Kamenec pod Vtáčnikom Dušan Ďuriš (vpravo) a fotografia handrára v životnej veľkosti, v handrárskej izbe v spoločenskom dome. FOTO TASR - Radovan Stoklasa.


Za čias jej fungovania ju poznali možno na celom území bývalého Uhorska. Dnes papiereň v Kamenci pod Vtáčnikom (okres Prievidza) pripomínajú pozostatky múrov. Zvrátiť to chce občianske združenie Handrári, ktorého názov odkazuje i na 200-ročnú tradíciu obce.


"Občianske združenie Handrári sa snaží o obnovenie a zachovanie kultúrnej pamiatky, ktorá ešte kultúrnou pamiatkou nie je, a to papierne. To je našou hlavnou činnosťou," povedal predseda občianskeho združenia Peter Pisár.       

Združenie by podľa neho rado obnovilo časť papierne. "Dôležité je to doložením nejakej fotografie, ktorú sme, žiaľ, ešte nenašli, možno sa ani nezachovala. Na jedinej fotke, ktorú máme, sú ruiny. Chceli by sme zachrániť múry, čiže sanovať murivo, obvodové múry bez strechy, pretože nemáme žiadnu fotku a nikto si nepamätá, ako to vyzeralo," priblížil.

Revitalizáciou územia vrátane papierne sa zaoberali i študenti Obchodnej akadémie v Prievidzi, ktorí so svojím projektom vyhrali tretie miesto v rámci celoslovenskej súťaže. "Navrhli v rámci neho osadiť informačné tabule, ako sa papier vyrábal, kde sa čo zhruba nachádzalo. Všetko je o peniazoch a chuti. A nakoniec možno ani nie o peniazoch, ale o chuti," ozrejmil Pisár.       

Papiereň, v ktorej sa vyrábal papier z handier, znamená podľa neho pre Kamenčancov, nazývaných handrári, dosť veľa, je to ich kultúrne dedičstvo. Papierenský mlyn so strojmi na vodný pohon postavili v roku 1758 v miestnom chotári Dolného Kamenca zvanom Pod brehmi na základe zmluvy medzi zemepánom Andrejom Kosztolányim starším zo Zemianskych Kostolian a papiernickým majstrom Andrejom Jozefom Lennerom. Papiereň fungovala skoro 100 rokov a papierom zásobovala nielen bližšie mestá, ale i Bratislavu, Budapešť či Viedeň. Posledný záznam o nej je z roku 1847. Zanikla v dôsledku vzniku a pôsobenia strojovej výroby papiera aj na území Slovenska.       

Handrári sa nezaoberajú len obnovou zaniknutej papierne, starajú sa i o zveľadenie obce. "Koncom júna sme robili koncert za dobré vysvedčenie, snažíme sa i zveľadiť detské ihrisko, sadíme stromy," načrtol Pisár.       

Pod hlavičkou občianskeho združenia Handrári funguje i Kapellka, zoskupenie muzikantov, ktorého frontmankou je i speváčka Ivica Pisárová. "Kapellka vznikla asi už pred 13 rokmi, začalo sa to nápadom zahrať si na svadbe, v kostole, pri ohni. Začalo nás to baviť a hlavne sa to začalo páčiť ľuďom, preto nás začali volávať hrať pre obec, na oslavy. Hrali sme už aj na pohreboch, mali sme ponuku hrať aj na rozvode túto jar, ale nejako sme to nestihli," spomenula Pisárová.       

Prioritou je pre hudobníkov hrať naživo, radia sa skôr do akustickejšej formácie. "Máme tam gitary, husle, akordeón, flautu, saxofón, bicie, basu. Máme vlastnú tvorbu, ja som napísala už zopár pesničiek. Naším zbožným prianím je raz hrávať iba vlastné piesne, ale toľko ich ešte nemáme. Radi hrávame folk, pop, rock, nezanevreli sme ani na klasiku, hrávame aj v kostoloch na sobášoch," dodala Pisárová. Piesne Kapellky vyšli i na kompilačnom CD hudobníkov z Prievidzského okresu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2018
Hrad nad obcou je prvým, ktorý bol kompletne archeologicky preskúmaný
Podľa starostky Obišoviec Márie Baboľovej zvyšky hradu na vyvýšenine Zámčisko sú z 13. storočia. "Bola to pevnosť, ktorú si dali postaviť drienovskí páni z rodu Abovcov.
viac
23.09.2018
Z bývalej krčmy je multifunkčné komunitné centrum
Nevyužitú a zanedbanú budovu v Parchovanoch (okres Trebišov) obec s podporou eurofondov pretvorila na multifunkčné komunitné centrum.
viac
17.05.2019
Obec pripravuje zriadenie Domu ľudových tradícií
Obec Močenok v okrese Šaľa chce zriadiť Dom ľudových tradícií. Plánuje v ňom zachovať pre ďalšie generácie zbierku pracovného náradia, nástrojov, dobového bývania, odievania či ďalších artefaktov.
viac
14.12.2019
Budúce mesto Nesvady spája svoju budúcnosť s cestovným ruchom
Obec Nesvady v okrese Komárno patrí s 5105 obyvateľmi k najväčším obciam na Slovensku. Už o pár dní sa stane 141. slovenským mestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %