Streda 11.09.2024
Dnes má meniny 
Bystrík
°C
08.08.2024 10:05

Folklórny festival v Rejdovej bude tento rok patriť svadobným tradíciám


Plagát podujatia, zdroj: FB


Jubilejný 50. ročník Gemerského folklórneho festivalu v Rejdovej (okres Rožňava) bude patriť svadobným tradíciám. Téme bude prispôsobená dramaturgia trojdňového festivalu i sprievodné aktivity.


TASR o tom informovala Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska (GOS), ktoré festival organizuje. Organizátori Gemerského folklórneho festivalu v Rejdovej sa v poradí už 50. ročník podujatia rozhodli venovať svadbe ako najbohatšiemu prejavu ľudovej kultúry. Dramaturgia festivalu bude postavená na tradičných zvyklostiach, ktoré obsahovali predsvadobné obdobie, prípravy, zálety, rozlúčku, sobáš či svadobnú hostinu. Svadobné tradície sa objavia v scénických programoch, ale budú aj súčasťou sprievodných aktivít, tvorivých dielní, výstav či regionálnej gastronómie.         

"Mimoriadne náš teší, že naše pozvanie prijali aj Slováci zo Srbska, ktorí s etnologičkou pôvodom z Báčskeho Petrovca Annou Medveďovou pripravili Vojvodinský dvor. Okrem zaujímavých predsvadbových aktivít predstaví etnológ Patrik Rago svadobný odev zo Selenče, ale aj výrobu typickej selenčskej party. Samozrejme, nebudú chýbať ani insitní maliari z Kovačice či ochutnávky regionálnych špecialít," priblížila riaditeľka GOS Helena Novotná.         

Gemerský folklórny festival, ktorý sa v Rejdovej uskutoční od 22. do 24. augusta, sa bude rovnako ako po minulé roky konať na rôznych miestach. Dejiskom podujatia bude priestor pri kostole, rejdovské dvory či drevenica Chiška u Kriški. Pre festival sa prvýkrát otvorí aj farská záhrada a čiastočne vynovená takmer 300-ročná budova starej fary.         

"Tradičná svadba na Slovensku aj v našom kraji mala mnoho podôb. Trvala niekoľko dní a nezaobišla sa bez množstva zvykov, obradov, magických úkonov, lahodného jedla a hlavne rezkej muziky, spevu a tanca. Hoci univerzálny typ tradičnej slovenskej svadby neexistuje, svadba v Rejdovej návštevníkov počas troch dní zavedie do fascinujúcej atmosféry zvykov typických pre túto obec a región Gemera," skonštatoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.         

Gemerský folklórny festival patrí k najstarším folklórnym podujatiam v Košickom kraji i na Slovensku. Každoročne ho organizuje GOS a obec Rejdová. Podujatie finančne podporili Fond na podporu umenia a KSK.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Pozvánka na 23. ročník Hornotoryského festivalu Jána Lazoríka 2016
V areáli Centra ľudovej kultúry – amfiteátri v Krivanoch sa 12. a 13. augusta uskutoční 23. ročník Hornotoryského folklórneho festivalu Jána Lazoríka 2016.
viac
19.08.2019
Gemerský folklórny festival otvorí brány po 46. raz
Gemerský folklórny festival (GFF) v Rejdovej v okrese Rožňava, ktorý je prehliadkou toho najlepšieho z východoslovenského folklóru, otvorí 22. až 24. augusta svoje brány po 46. raz. Ako uvádzajú organizátori, program podujatia tentoraz obohatia hostia a finalisti z televíznej šou Zem spieva.
viac
16.08.2023
Gemerský folklórny festival v Rejdovej prinesie dvory s remeslami i nové javisko
V druhej polovici augusta sa obec Rejdová v okrese Rožňava stane opäť dejiskom Gemerského folklórneho festivalu.
viac
23.08.2024
Folklórny festival v Rejdovej oslavuje 50 rokov, témou bude svadba
V obci Rejdová v okrese Rožňava vo štvrtok začal Gemerský folklórny festival, ktorý tento rok oslavuje svoje 50. výročie. Ústrednou témou aktuálneho ročníka podujatia budú svadobné tradície, okrem kultúrneho programu festival ponúkne aj viacero sprievodných aktivít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %