Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.08.2022 02:05

Eurofondy pomohli novým a zrekonštruovaným cyklochodníkom


Ilustračná snímka


V rámci programov, ktoré spravuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR sa vybudovalo a zrekonštruovalo viac ako 3 000 km cyklochodníkov a cyklotrás za takmer 195 miliónov eur.


Podpora na cyklodopravu ide z Integrovaného regionálneho operačného programu, z programov cezhraničnej spolupráce Interreg aj z výziev regionálneho rozvoja.

Najväčší balík podpory na nemotorovú dopravu a cyklodopravu šiel v  programovom období 2014 – 2020 zo štyroch výziev regionálneho programu IROP v celkovej výške 165 miliónov eur. Vďaka tomu tak na Slovensku pribudlo 434 kilometrov úplne nových, a hlavne bezpečných, cyklistických trás.

Napríklad v Žilinskom, Trnavskom a Trenčianskom kraji sme podporili projekty, ktoré sú súčasťou jednej z najdôležitejších cyklotrás – Vážskej cyklomagistrály. Vedie popri rieke Váh a jej kanáloch cez územie troch krajov. Jej cieľom je vybudovanie samostatnej cyklistickej komunikácie, ktorá bude mať dĺžku 100 km a bude v čo najväčšej miere oddelená od motorovej dopravy. Vytvorí sa tak bezpečná cyklocesta, ktorá zlepší možnosti nielen pre rozvoj cykloturizmu, ale ľuďom v dotknutých regiónoch tiež uľahčí cestu do práce, školy či za službami. Z programu IROP sa v rámci tejto cyklomagistrály vybuduje takmer 64 kilometrov cyklocesty za takmer 26 miliónov eur.

Medzi ďalšími podporenými projektmi sú aj dva projekty s názvom Do práce ekologicky, ktoré patria do Ponitrianskej cyklomagistrály. Tá prepojí mestá Topoľčany, Nitra, Šurany, Nové Zámky, Kolárovo a obce pri rieke Nitra s medzinárodnou cyklistickou trasou Eurovelo 6, ktorá vedie od Atlantického oceánu až po Čierne more a prechádza aj Nitrianskym krajom.

Všetky projekty podporené z IROP nájdete TU.

V rámci cezhraničných spoluprác Interreg Slovensko-Česko, Slovensko-Rakúsko, Maďarsko-Slovensko a Poľsko-Slovensko sa na slovenskej strane vybudovalo z eurofondov viac ako 2 800 kilometrov cyklotrás za vyše 37 miliónov eur.

Dobrým príkladom spolupráce v rámci programu Interreg SK-AT je projekt Vysomarch. Vďaka nemu spojil 270-metrový most cez rieku Moravu Slovensko s Rakúskom. Celková suma za projekt bola takmer 6 miliónov eur. Zo štátnych dotácií v rámci regionálneho rozvoja za účelom výstavby cyklochodníkov bolo ešte ďalej podporených 10 projektov za viac ako 1 milión eur.

 

Autor: Zdroj: MIRRI SR. ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2017
Mesto Nové Zámky zrekonštruovalo kanceláriu prvého kontaktu
Od utorka 24. októbra 2017 je kancelária prvého kontaktu v prevádzke opäť na prízemí budovy mestského úradu.
viac
03.03.2020
Mesto vybuduje vďaka eurofondom nové komunitné centrum
V podtatranskom mestečku Spišská Belá začnú čoskoro s výstavbou komunitného centra. Zámer schválili tamojší poslanci ešte v máji 2018.
viac
30.06.2020
Prešovskí cyklisti môžu naplno využívať všetky cykloprístrešky
So začínajúcou cyklistickou sezónou mesto Prešov rozbieha ostrú prevádzku cykloprístreškov, ktoré sú plne pripravené na používanie. Elektronické čipy k prístreškom si môžu užívatelia zapožičať na jeden deň alebo na celý rok na mestskom úrade.
viac
24.11.2020
V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov
Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %