Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.03.2021 09:20

CityPOint bude zavádzať do praxe zámery v rámci kandidatúry na EHMK


Prešov. Snímka zdroj: (severovychod.sk).


Zavádzať do praxe projektové zámery spracované v rámci kandidatúry mesta Prešov na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 bude kultúrna organizácia cityPOint.


Napriek tomu, že mesto v kandidatúre neuspelo, hodnotiaca komisia mu podľa Petra Migaša z realizačného tímu projektu odporučila pokračovať v realizácii vízie s kreatívnym potenciálom. Rozhodli sa preto založiť spomenutú organizáciu.

Jej poslaním bude postupné spracovávanie jednotlivých bodov projektu EHMK a následné možné implikácie potrieb vychádzajúcich z jednotlivých bodov projektu EHMK 2026 do nových projektových výziev. Ako povedal Migaš, prínos vzniku tejto organizácie spočíva tiež v potrebe komunikácie medzi jednotlivými mestskými a krajskými organizáciami s rôznymi umelcami.

„V Prešove máme silnú kultúrnu základňu vybudovanú mnohými špecifickými kultúrnymi jednotkami, ktoré buď budujú roky kultúrne zázemie doma alebo odchádzajú z rodného mesta, aby sa uplatnili v umeleckej či kreatívnej profesii. Aj napriek tomu, že Prešov disponuje množstvom kvalitných kultúrnych jednotiek, kultúrne nenapreduje ako celok, ba trpí neduhmi. Verím, že vznikom centrálneho bodu a postupným prepájaním prešovských 'kultúrnikov' vieme skúsiť začať reštaurovať kultúru v Prešove a postupne nabiehať na novú vlnu rozvoja kultúrno-kreatívneho priemyslu,” povedala členka realizačného tímu projektu EHMK 2026 v prípravnej fáze, filmová producentka a jedna zo zakladajúcich členov novovznikajúcej organizácie Marka Staviarská.

Zakladatelia novovznikajúcej organizácie cityPOint si symbolicky vybrali pre svoju činnosť heslo "Reštart kultúry v Prešove". „Našu činnosť bude možné sledovať na sociálnych sieťach, prostredníctvom médií a v prípade uvoľnenia pandemických opatrení, aj na rôznych kultúrnych a spoločenských fórach,” dodal Migaš.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2020
Hlavné mesto podporí kultúru aj v roku 2021
Hlavné mesto Bratislava podporí kultúru aj v budúcom roku. V rámci grantového programu Strategická podpora kultúrnych podujatí vyhlásilo výzvu pre rok 2021, vyčlenených je 130 000 eur.
viac
28.01.2021
Šaľa poskytne dotácie pre oblasť kultúry v celkovej výške 10 000 eur
Mesto Šaľa vyzýva záujemcov o poskytnutie dotácií z rozpočtu mesta pre oblasť kultúry pre rok 2021, aby predložili svoje žiadosti.
viac
04.05.2021
PSK podporil projekty v regiónoch za 1,28 milióna eur
Prvý tohtoročný balík peňazí do regiónov z krajských dotačných výziev odklepli poslanci Prešovského samosprávneho kraja v pondelok 3. mája. Podporili 478 žiadostí v celkovej hodnote 1,28 milióna eur. A to v rámci Výzvy Mikroprogram PSK.
viac
12.11.2021
Úspešné projekty realizované pre kultúru a vzdelávanie v obci Vinosady
Bez zaťaženia obecného rozpočtu sme získali Kultúrne leto, vybavenie pre knižnicu, aj nové dvere a prístrešok pre návštevníkov obecného nádvoria počas podujatí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %