Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.02.2023 01:30

Ceny energií mesto vykrýva i vyššou daňou, šetrí aj na osvetlení


Mesto Trebišov.


Nárast cien energií výrazne ovplyvní a zasiahne do rozpočtu aj mesta Trebišov.


"Ceny energií bude mesto hradiť z mestského rozpočtu, z podielových daní a z príjmu na dani z nehnuteľnosti, kde došlo od 1. januára 2023 k navýšeniu sadzby," uviedla hovorkyňa mesta Martina Mištaničová. Úsporné opatrenia zahŕňajú obmedzenie činnosti mestskej plavárne či verejného osvetlenia.

Platba samosprávy za spotrebu zemného plynu v jednotlivých odberných miestach mesta za uplynulý rok vychádzala na jeden mesiac 10 478 eur. "Za január tohto roka mesto Trebišov už dostalo od zazmluvneného dodávateľa a distribútora zemného plynu zálohovú faktúru, ktorú má uhradiť vo výške 18 438 eur," informovala hovorkyňa. Pre mestskú organizáciu Technické služby (TS) mesta Trebišov podľa radnice mesačné platby za odber zemného plynu, mimo mestskej plavárne, stúpli z doterajších 3018 eur až na 19 000 eur.

Spotreba združenej dodávky elektrickej energie a zabezpečenia distribučných služieb pre mesto za vlaňajšok bola vo výške zhruba 180 000 eur. "Aj z dôvodu doposiaľ doručených zálohových faktúr za dodávku elektriny očakávame v tomto roku 100 až 120-percentné navýšenie minuloročných cien," skonštatovala Mištaničová.

V rámci šetrenia elektrickej energie mesto a TS mesta Trebišov pristúpili k obmedzeniu otváracích hodín mestskej plavárne. Zároveň zaviedli úsporné opatrenia na magistráte a na všetkých strediskách TS mesta, ide o obmedzenie v používaní elektrospotrebičov a elimináciu svietenia v budovách. "Od začiatku roka 2023 TS mesta pristúpili aj k redukcii verejného osvetlenia v meste s ohľadom na udržanie bezpečnosti obyvateľov," oznámila radnica.

V základných a materských školách opatrenia zahŕňajú výmenu klasických žiaroviek za led žiarivky, vypínanie či obmedzovanie osvetlenia, reguláciu kúrenia, znížené osvetlenie v telocvični, počas víkendov vypnuté teplo bez temperovania, v triedach vypnutý jeden radiátor, zredukovanie počtu zapojených chladiarenských prístrojov či odpojenie ohrievačov vody. "Niektoré školy dokonca prestali využívať interaktívne tabule," dodala Mištaničová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2022
NSK chce na zvýšené ceny energií vyčleniť dodatočne jeden milión eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vyčlení pre svoje organizácie dodatočné zdroje na vykrytie zvýšených poplatkov za energie.
viac
07.09.2022
Len vládne balíčky budú mať dosah na rozpočet viac než 32 miliónov eur
Len tzv. rodinný balíček ukrojí z predpokladaných daňových príjmov v rozpočte Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v tomto roku sumu viac než tri milióny eur a v budúcom ďalších 18 miliónov eur. Konštatoval to v utorok riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.
viac
13.01.2023
ÚMS čaká, ktoré z prísľubov štátu o pomoci s vysokými cenami energií sa naplnia
Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s vysokými cenami energií čaká, ktoré z prísľubov štátu sa naplnia a v akom časovom horizonte.
viac
07.03.2023
NRZ ZMOS: Ceny energií a zásahy vlády ohrozujú fungovanie samosprávy
Členovia Nitrianskeho regionálneho združenia (NRZ) Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) varovali, že poskytovanie základných služieb miest a obcí je ohrozené. Uvádza sa to vo výstupoch NRZ, ktorého členovia sa stretli minulý týždeň v Močenku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %