Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.10.2022 04:15

Bývalý ovčín v susedstve kaštieľa prestavajú na kultúrne centrum


Budova bývalého ovčína. Snímka zdroj: (tasr).


V Ostrej Lúke v okrese Zvolen sa po nedávnej obnove kaštieľa Ostrolúckych dočká rekonštrukcie aj susedná budova bývalého ovčína. Objekt kedysi spravovali zamestnanci štátnych majetkov, dnes ho vlastní obec.


"Budovu plánujeme obnoviť v spolupráci s majiteľom kaštieľa Ostrolúckych, ktorý sám prišiel s týmto návrhom. Obecné zastupiteľstvo mu nedávno schválilo aj jej prenájom," uviedol starosta Juraj Jelok.

Majiteľ kaštieľa sa má nájomnou zmluvou zaviazať, že objekty zrekonštruuje podľa už vypracovanej projektovej dokumentácie. Objekt by mal následne slúžiť nielen pre neho, ale aj pre obec ako centrum na rôzne kultúrne podujatia.

Počíta sa tiež s odkrytím ruiny tzv. horného kaštieľa, ktorá má byť zakonzervovaná v náznakovej rekonštrukcii múrov, pričom poslúži ako informačný a parkový objekt.

Starosta predpokladá, že budovy budú zrekonštruované a otvorené do dvoch rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Budova zdravotného strediska v R. Bani môže slúžiť i ako komunitné centrum
Budova zdravotného strediska v Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota môže v budúcnosti po plánovanej rekonštrukcii slúžiť aj ako komunitné centrum. Podľa slov starostky obce Eleny Polóniovej celkový rozpočet na obnovu a prestavbu tohto objektu je navrhnutý vo výške 270.000 eur.
viac
03.06.2020
Ikonický "Vihorlat" dostane novú podobu
Jedna z emblematických budov na Námestí slobody v Humennom sa po rokoch dočká rekonštrukcie. "Vihorlat", starším ročníkom známy aj ako "u Sodomku", získa v prvej fáze svojej rekonštrukcie novú fasádu, okná i strechu. Z chátrajúcej budovy má vzniknúť spoločensko-kultúrne centrum.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
04.08.2020
Bezdomovci pomáhajú počas prázdnin obnovovať škôlky
Klienti Krízového centra v Šali počas letných mesiacov pomáhajú obnovovať zariadenia na území mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %