Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.10.2019 10:05

Bývalá cirkevná škola v Brzotíne sa zmení na detský domov, budujú ho len z darov


Na snímke bývalá budova cirkevnej školy v Brzotíne v okrese Rožňava, v ktorej má byť po rekonštrukcii detský domov. EASYFOTO TASR - Branislav Caban.


Detský domov i priestor pre komunitu veriacich vznikne po rekonštrukcii bývalej cirkevnej školy v Brzotíne pri Rožňave. Ako TASR prezradil Róbert Mudi, farár cirkevného zboru Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku v Brzotíne, objekt by chceli sprevádzkovať v najbližších rokoch.


„Na začiatku nám veľmi pomohol cirkevný zbor z Holandska. Poskytol nám úvodný kapitál okolo 40.000 až 50.000 eur. Som veľmi hrdý na to, že tu vôbec nie sú peniaze z Európskej únie, cirkevné, ani od obce. Všetko sme vybudovali z malých milodarov od veriacich zo Slovenska, Maďarska, Holandska či Rumunska,“ podotkol Mudi s tým, že niektorí dobrovoľníci prispeli aj priamo svojou prácou.       

Dodal, že do Brzotína prišiel ako farár v roku 2002 a hneď na prvej presbyterskej schôdzi mu povedali starší veriaci, aby sa starú školu pokúsili dostať nejako naspäť do lepšieho stavu. Objekt bol však podľa jeho slov úplne schátraný a problém bol aj s vlastníckymi vzťahmi.       

„Oficiálne bol na liste vlastníctva rímskokatolíckej cirkvi, čo vzniklo zrejme chybou v rámci reštitúcií. V roku 2008 sa nám však školu podarilo získať do vlastníctva za symbolickú korunu. Jednou z alternatív na jej využitie bolo vytvorenie domova dôchodcov, ale nakoniec padlo rozhodnutie používať ju na prácu s deťmi,“ priblížil brzotínsky farár.       

Budova bývalej školy má dve časti. V hornej časti by mali bývať profesionálni náhradní rodičia s deťmi, druhú bude využívať komunita. V časti objektu by podľa Mudiho mohlo vzniknúť aj ubytovanie pre návštevníkov regiónu v rámci takzvaného sakrálneho turizmu, keď spoznávajú okolité pamiatky Gotickej cesty na Gemeri. „Prevádzku budovy by sme tiež chceli financovať len z milodarov,“ zakončil.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Mesto Nitra zrekonštruuje budovy za milióny eur. Vezme si na to úver
Nitrianska radnica si vezme úver, z ktorého chce zrekonštruovať budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskú školu Belopotockého a objekt, v ktorom sídli mestská polícia.
viac
22.04.2018
IROP zlepší podmienky pre deti z Detského domova v Močenku
Zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) zafinancujú prvý projekt deinštitucionalizácie poskytovania sociálnych služieb a zabezpečenia výkonu opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v Nitrianskom samosprávnom kraji.
viac
30.10.2020
Internát strednej zdravotníckej školy zrekonštruujú za 2,2 milióna eur
Internát pri Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Žiline zrekonštruujú za viac ako 2,2 milióna eur. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej odovzdali stavenisko na začiatku októbra a stavebné práce by mali trvať rok.
viac
08.02.2021
Zatiaľ nie je známe, či sa budova bývalej školy dočká obnovy
Zatiaľ nie je známe, či sa budova bývalej školy v historickej časti Detvy dočká obnovy. Viaceré staré domy v tejto lokalite sú obnovené alebo ich obnovujú, zničená poschodová stavba však dlhodobo chátra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %