Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.02.2020 01:45

Bratislavský kraj sa stane jedným z partnerov projektu CityFoodTrust


Ilustračná snímka: (int.).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa zapojí do projektu CityFoodTrust. Jeho idea vznikla ako reakcia na čoraz aktuálnejšie tlaky na udržateľnosť potravinových systémov v mestských oblastiach spôsobené urbanizáciou a všeobecnými environmentálnymi výzvami.


Partnerstvo v projekte v rámci programu Horizon 2020 dnes jednohlasne schválili  krajskí poslanci.

„CityFoodTrust sa zameriava na vývoj cestovných máp a kombinovanie skutočných experimentov o výžive, pre trvalo udržateľnú a zdravú výživu prostredníctvom inovácií. Rovnako má za cieľ vyvíjať inteligentné, ekologicky udržateľné, obehové a zdrojovo efektívne potravinové systémy,” uvádza sa v dôvodovej správe materiálu. Ide napríklad o riešenie bioodpadu a odpadového hospodárstva.

Medzi očakávané vplyvy projektu patrí napríklad monitorovanie inovácií v potravinových hodnotových reťazcoch, posilnenie postupov ekologického obstarávania zdravej výživy ako kľúčovej integračnej politiky, či spojenie kompetentných na miestnej, národnej i európskej úrovni s lokálnymi výrobcami potravín, spracovateľmi, distribútormi, výskumnými ústavmi, fondmi a združeniami spotrebiteľov. V pláne je tiež napríklad do štyroch rokov zriadiť 12 laboratórií pre potravinový systém a 36 experimentov v 12 európskych mestách.

Projektové partnerstvo konzorcia CityFoodTrust je zložené z 28 partnerov z desiatich krajín Európy. A to vrátane Slovenska, v zastúpení Slovenskej akadémie vied (SAV) a BSK. Bratislavský kraj by mal pritom na predfinancovanie "svojich" projektových aktivít vyčleniť vo svojom rozpočte v období rokov 2021 až 2024 sumu 263 625 eur.

Ciele projektu sú v súlade so viacerými strategickými dokumentmi BSK. Ide o Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja BSK na roky 2014 - 2020 (Ochrana životného prostredia a presadzovanie udržateľného využívania zdrojov), Stratégiu regionálneho rozvoja a Adaptačný plán BSK na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy.

Predpokladaný začiatok realizácie projektu sa odhaduje na začiatok januára 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2017
Nezabúdajme na prínos mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí
V mesiaci máj si na celom svete zainteresovaní odborníci na výživu, ale i laická verejnosť pripomínajú význam a prínos mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí oslavou „Svetového dňa mlieka“. Tento rok pripadá na 16. mája.
viac
11.09.2020
Európsky týždeň mobility odštartujú cykloraňajky
Cykloraňajky na Ulici Antona Bernoláka v Žiline odštartujú v stredu 16. septembra program Európskeho týždňa mobility, ktorý potrvá do utorka 22. septembra 2020. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je tohtoročnou hlavnou témou čistejšia doprava pre všetkých.
viac
25.09.2020
Jubilejný Michalský jarmok ponúkne tradičné radovánky
Jarmočnú atmosféru môžu zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na tridsiatom ročníku Michalského jarmoku, ktorý sa uskutoční v nedeľu 27. septembra. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
21.10.2020
Obchodovanie s ľuďmi - nezatváraj pred tým oči!
Obchodovanie s ľuďmi je celosvetový problém, Slovensko nevynímajúc. Ministerstvo vnútra SR pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý každoročne pripadá na 18. októbra, organizuje množstvo seminárov, prednášok a osvetových podujatí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %