Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.02.2021 01:50

BBSK: Končiaci stredoškoláci sa vrátia do škôl, nie však vo všetkých okresoch


Budova úradu BBSK, Snímka zdroj: Bystricoviny


Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja dajú žiakom posledných ročníkov vrátiť sa od pondelka prezenčne do lavíc. Vyžadovať budú od nich negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 a čestné prehlásenie o bezinfekčnosti od rodiča.


Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici Lenka Štepáneková.       

V nadväznosti na rozhodnutie vlády BBSK umožní končiacim stredoškolákom návrat do škôl. Ak regionálni hygienici nerozhodnú inak, otvoria pre nich aj školské jedálne.      

 "Zatvorené naďalej zostávajú školské internáty s výnimkou dvoch zdravotníckych škôl, kde je ubytovanie umožnené za sprísnených podmienok tak, že na jednej izbe je len jeden študent. Už dnes vieme, že zatvorené internáty budú mať vplyv i na prevádzku samotných škôl, napríklad Stredná priemyselná škola Samuela Mikovíniho či Stredná odborná škola lesnícka v Banskej Štiavnici majú drvivú väčšinu žiakov ubytovaných na internátoch a od pondelka tak do školy zrejme nenastúpia," konštatoval riaditeľ odboru školstva Úradu BBSK Miroslav Martiš.       

Zatvorené zatiaľ zostanú i stredné školy v Žarnovici a Žiari nad Hronom, kde ich otvorenie neodporučil regionálny úrad verejného zdravotníctva.       

"Žiaci sa pri nástupe do školy musia preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní a čestným vyhlásením o bezinfekčnosti od rodiča. Test si musia zabezpečiť vo verejne dostupných odberových miestach. Od 19. februára však počítame so spustením odberových miest vo viacerých školách," doplnil Martiš. Zdôraznil, že kraj vybavil 3207 zamestnancov stredných škôl respirátormi.       

Spolu s otvorením škôl dochádza od 8. februára k zmene v cestovných poriadkoch prímestskej autobusovej dopravy SAD Zvolen a SAD Lučenec. Bude premávať v rozšírenom prázdninovom režime rovnako, ako tomu bolo vlani v novembri. Pribudnú teda ranné a popoludňajšie spoje, zabezpečujúce dopravu detí do škôl. Aktuálne cestovné poriadky budú dostupné na weboch dopravcov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
Od 1. júna posilní Banskobystrický samosprávny kraj školské spoje
Spolu s otváraním základných a materských škôl pribudnú v cestovných poriadkoch prímestských autobusov SAD Zvolen a SAD Lučenec ranné a popoludňajšie školské spoje. Nepôjde však o úplný návrat do bežného režimu, cestujúcim župa odporúča sledovať cestovné poriadky.
viac
29.01.2021
Banskobystrická župa rozdá zamestnancom stredných škôl respirátory FFP2
Všetci zamestnanci stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, dostanú balíček piatich respirátorov KN95 (FFP2). Župa tak chce zvýšiť ich ochranu pred novým koronavírusom a uľahčiť im fyzický návrat do škôl.
viac
27.02.2021
Župa neotvorí stredné školy v siedmich okresoch
Od 1. marca bude šesť z deviatich okresov v kraji podľa regionálneho COVID automatu zaradených do čiernej farby. Vedenie župy sa preto rozhodlo stredné školy v týchto okresoch neotvoriť.
viac
13.12.2021
Veľká zmena cestovných poriadkov v BBSK
Od nedele 12. decembra 2021 začali platiť na prímestských autobusových linkách na území BBSK nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %