Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.05.2016 07:00

Archeológovia chcú overiť teórie o vodnej priekope


Michalovská rotunda bola objavená v 70-tych rokoch minulého storočia.


Na Kostolnom námestí v Michalovciach sa začali práce na archeologickom výskume. Nariadil ho Krajský pamiatkový úrad v Košiciach v súvislosti so zemnými prácami, ktoré má mesto v pláne uskutočniť.


Výskum vykonáva Zemplínske múzeum. Pracuje na ňom sedem ľudí pod vedením archeologičky Lýdie Gačkovej. "V prípade potreby tieto kapacity rozšírime," uviedol riaditeľ Zemplínskeho múzea v Michalovciach Maroš Demko.      

Námestie leží v tesnej blízkosti kaštieľa, v ktorého areáli sa nachádzajú ruiny najstaršej sakrálnej stavby tzv. michalovskej rotundy. Neďaleko tiež stojí významný rímskokatolícky kostol. Riaditeľ múzea tvrdí, že ide o historické jadro mesta. "Máme informácie, že doteraz sa tam nikdy nekopalo. Doposiaľ sme zistili, že pod asfaltom sa nachádza vrstva kameňa a jemný štrk. V hĺbke zhruba 50 centimetrov je už hlina," uviedol Demko s tým, že v roku 2014 bol na námestí vykonaný georadarový prieskum, ktorý naznačil, kde by mohli byť umiestnené nejaké útvary. "Jeho nevýhodou je, že nevie určiť, z akého obdobia ten predmet pochádza. Momentálne kopeme na mieste, kde by v hĺbke zhruba 80 centimetrov malo byť niečo zhutnené," uviedol riaditeľ múzea.       

Výskumníci by si chceli overiť najmä teórie o vodnej priekope, ktorá mohla ohraničovať bývalý panský areál. "Na niektorých starých mapách sú totiž vyobrazené mostíky," konkretizoval Demko.      

Záchranný archeologický výskum sa uskutoční v troch etapách. Cena za práce predstavuje pevnú čiastku 19 650 eur bez DPH. Nálezy by mali zostať po zaevidovaní a zdokumentovaní výskumu vo vlastníctve múzea.      

K doteraz najväčším nálezom Zemplínskeho múzea patrí michalovská rotunda, ktorá bola objavená v 70. rokoch minulého storočia. Tá rozprúdila debatu o tom, že hranice Veľkej Moravy mohli siahať omnoho ďalej, ako sa uvažovalo.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2019
Zemplínske múzeum po štyroch rokoch otvorí svoje brány
Zemplínske múzeum v Michalovciach sídliace v barokovo-klasicistickom kaštieli otvorí po štyroch rokoch trvajúcej uzávere svoje brány opäť 21. septembra. Uviedol to predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka počas stredajšieho oficiálneho prebratia stavby od zhotoviteľa.
viac
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
02.02.2022
Zimnú záhradu Zemplínskeho múzea otvorili pre verejnosť
Zimnú záhradu Zemplínskeho múzea (ZM) v Michalovciach, ktorá vlani podstúpila rozsiahlu rekonštrukciu, otvorili pre verejnosť.
viac
08.02.2024
Zemplínske múzeum približuje históriu regiónu cez novú archeologickú expozíciu
Zemplínske múzeum v Michalovciach otvorilo novú archeologickú expozíciu, ktorá ponúka pohľad na históriu regiónu. Riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková uviedla, že projekt pripravovali od jari 2023 a bol súčasťou regionálneho operačného programu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %