Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.09.2021 01:50

Vyhlásenie samospráv k pripravovanej optimalizácie siete nemocníc


Zdroj: facebook


V pondelok 13. 9. 2021 sa na pracovnom rokovaní stretli primátorka Mesta Svidník Marcela Ivančová a starostovia regiónu pod Duklou. Pozvanie prijali aj poslanci Mestského zastupiteľstva vo Svidníku a podpredseda PSK Martin Jakubov, ktorý je aj hlavným lekárom kraja.


Skupina 53 ľudí sa po diskusii o zásadných krokoch proti prijatiu optimalizácie siete nemocníc v súčasnej navrhovanej podobe presunula k nemocnici vo Svidníku a verejne svoju postoj vyjadrila.

Primátorka Svidníka Marcela Ivančová: „Argumenty sme niekoľkokrát už predniesli na rôznych úrovniach, všetky ich dostal aj premiér Eduard Heger, ale zopakujem to najdôležitejšie. Politici sa menia, vlády sa menia, starostovia sa menia aj primátori sa menia, ale ľudia tu ostávajú žiť a pre nich má táto nemocnica životný význam. Sme pripravení na diskusiou, ale vyzývame všetkých zodpovedných za reformy, že zmeny sa nerobia izolovanie bez poznania regiónu. Svidnícky okres, aj stropkovský okres a medzilaborecký okres, každý jednotlivo, sú väčšie ako samotná Bratislava, ale nikto si nevie predstaviť, aby v hlavnom meste nebola dostupná zdravotná starostlivosť“.

Prítomní sa na verejnom vyhlásení zhodli na potrebe využitia každého jedného kroku, aj keď sa môže zdať zbytočný, v tejto situácii nie je zbytočné nič. Vystúpil aj vicežupan Martin Jakubov, ktorý je aj hlavným lekárom Prešovského samosprávneho kraja: „Poslanci PSK vyjadrili už pred časom vo svojom uznesení nesúhlas s pripravovanou optimalizáciou siete nemocníc. Podotýkam, že pripravovaná obmedzená dostupnosť sa nebude dať vyrieš leteckou záchrannou službou, lebo je to nespoľahlivé, 60% dní v roku je neletových. V mene župana PSK Milana Majerského vyjadrujeme podporu zachovania tejto nemocnice ako regionálnej a rovnako ďalším nemocniciam v našom kraji, ktorých sa to týka“.

Svoj názor na pripravovanú optimalizáciu vyjadril aj prednosta Okresného úradu vo Svidníku Michal Iľkanin:„Nemocnica vo Svidníku je najväčším zamestnávateľom a je subjektom hospodárskej mobilizácie. Jednoznačne by sme sa mali riadiť hlasom ľudu, ktorý nemocnicu potrebuje a nie báť sa o dôstojný život. Chceme aj v našom regióne žiť plnohodnotne, slušne a zdravo“.

Na stretnutí zaznelo, že argumenty pre zachovanie regionálneho charakteru, ktoré pripravila samospráva mesta Svidník boli už predmetom pracovných stretnutí a rokovaní s predsedom NR SR Borisom Kollárom a ministrom financií a predsedom OĽANO ako najsilnejšej koaličnej strany Igorom Matovičom, s predsedníčkou Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janou Cigánikovou a členkou Zuzanou Šebovou.

Odovzdané boli aj argumenty predsedovi vlády SR Eduardom Hegerom na osobnom stretnutí 27. 8. 2021, ide o 20 bodov s odôvodnením zachovania nemocnice.

Dopĺňa primátorka Ivančová: Občania nášho mesta aj regiónu očakávajú, že zástupcovia štátu prejavia zodpovednosť a dokážu vysvetliť pripravované zmeny. Už sme túto situáciu zažili pri boji za pôrodnicu, teraz je to ešte vážnejšie, preto v najbližších dňoch spustíme petíciu a prosím občanov aj zamestnancov nemocnice, aby sa pridali. Ďakujem za prejavenú podporu županovi PSK Milanovi Majerskému a tiež primátorovi Stropkova Ondrejovi Brendzovi, ktorý tu dnes nemohol byť, ale svoju podporu viackrát vyjadril“.

Autor: Mgr. Kristína Tchirová, MsÚ Svidník


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2021
Žilinský kraj nesúhlasí s navrhovaným reformným plánom nemocníc
Minulý týždeň na verejnosť prenikli správy o pripravovanej reforme nemocníc z dielne Ministerstva zdravotníctva SR. Jej výsledkom by malo byť aj preradenie župných nemocníc v Dolnom Kubíne a Liptovskom Mikuláši na komunitnú úroveň, čo by v praxi prinieslo zatvorenie viacerých oddelení.
viac
26.06.2021
Prešovský samosprávny kraj nesúhlasí s optimalizáciou siete nemocníc
Prešovský samosprávny kraj (PSK) nesúhlasí s optimalizáciou siete nemocníc, ktorú navrhuje v rámci reformy ministerstvo zdravotníctva. Zhodli sa na tom krajskí poslanci na pondelkovom (21. 6.) zastupiteľstve PSK. Avizované zníženie počtu akútnych lôžok môže mať dopad na zdravie občanov.
viac
10.09.2021
Nitriansky samosprávny kraj nesúhlasí s optimalizáciou siete nemocníc
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) nesúhlasí s optimalizáciou siete nemocníc, s ktorou počíta pripravovaná reforma Ministerstva zdravotníctva SR. Podľa vedenia NSK i krajských poslancov by zmena štatútov nemocníc znamenala výrazné obmedzenie dostupnej zdravotnej starostlivosti v regióne.
viac
29.07.2023
ZMOS: Optimalizácia siete nemocníc zhorší zdravotnú starostlivosť v regiónoch
ZMOS naďalej venuje veľkú pozornosť optimalizácii siete nemocníc, ktorá vo viacerých regiónoch Slovenska prinesie zhoršenie zdravotnej starostlivosti. Podľa slov svojho predsedu Jozefa Božika ešte do parlamentných volieb zvolá okrúhly stôl odborníkov v spolupráci s Asociáciou nemocníc Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %