Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.01.2020 05:10

Všetky detské ihriská budú musieť dostať meno a prejsť kontrolou bezpečnosti


Ilustračná snímka, zdroj: Mojeihrisko.sk


Od januára čakajú prevádzkovateľov verejných ihrísk po celom Slovensku nové povinnosti. Za neskontrolované ihriská a za nedodržanie základných povinností vlastníka ihriska môžu dostať majitelia aj niekoľkotisícovú pokutu. Vyplýva to zo zákona o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska.


Podľa údajov, ktoré majú k dispozícii kontrolóri TÜV SÜD Slovakia, prejde ročnou kontrolou odborníkov 30 percent detských ihrísk. Po novom by malo byť skontrolovaných až 95 percent ihrísk. "Pri kontrole zisťujeme, že zariadenia majú veľakrát konštrukčné nedostatky, napríklad nízke zábrany proti pádu, zábrany s vodorovnými alebo šikmými priečkami, ktoré môžu deti použiť ako stupienky na lezenie, nevyhovujúce uhly rámp alebo strmých hracích a prístupových prvkov, nedostatočné zabezpečenie proti pádu, otvory, v ktorých môžu deti uviaznuť alebo si zakliesniť prsty," priblížil Miroslav Turza z TÜV SÜD Slovakia.       

Prevádzkovatelia detských ihrísk budú musieť po novom nahlasovať všetky úrazy, ktoré sa na ihrisku stanú, a tiež si budú musieť viesť evidenciu úrazov a sprístupniť ju na žiadosť orgánu dohľadu. Okrem toho všetky ihriská musia prejsť po nainštalovaní vstupnou kontrolou odborníkov a následne sa tejto kontrole podrobiť aj každý rok. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť. Odborníci z praxe sprísnenie kontroly vítajú.      

Ak ihrisko neprejde vstupnou kontrolou, hrozí podľa zákona pokuta od 200 eur do 50-tis. eur.       

Novému zákonu však TÜV SÜD Slovakia vyčíta, že kontrolou nebudú musieť prejsť dočasné ihriská, napríklad na jarmokoch. "Tieto zariadenia sa častejšie rozoberajú a skladajú, a preto je aj vyššia pravdepodobnosť nesprávnej inštalácie," uviedol Turza.       

Novinkou je aj to, že všetci, ktorí prevádzkujú verejnosti prístupné ihrisko, budú musieť do konca roka vymyslieť meno pre každé ihrisko v ich správe. A to aj v prípade, že ide len o jednu šmykľavku či kolotoč. Názov ihriska budú musieť umiestniť na viditeľné miesto spolu s jeho adresou, údajmi vlastníka ihriska aj informáciou, v ktorých mesiacoch je prístupné verejnosti. Ak to nespravia, hrozí im pokuta od 100 eur až do 30-tis. eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
V Detve robili kontrolu detských ihrísk, posúdiť chcú ich stav
Mesto Detva robilo počas septembra kontrolu detských ihrísk na svojom území. „Výstupom bude posúdenie ich technického stavu, ale aj využiteľnosti, a na základe poznatkov bude mesto ďalej postupovať.
viac
07.01.2021
Radnica pokračuje v zmenách v doprave na území mesta
Handlovská radnica pokračuje v zmenách v doprave na území mesta. Na viacerých miestach osadí nové dopravné značky. Opatreniami sleduje najmä zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
06.08.2021
Používanie štátnych a európskych finančných prostriedkov nesmie byť utajované
Národní kontrolóri sa v prvej polovici tohto roka zamerali na významný projekt z oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorého cieľom bolo vytvoriť siete odborne a technicky vybavených jednotiek pre riešenie bezpečnostných incidentov.
viac
11.02.2022
Bezpečnosť na železničných priecestiach je v zajatí nenaplnených stratégií
Takmer polovica z viac ako 2-tisíc železničných priecestí nie je zabezpečená, chýbajú dôležité bezpečnostné zariadenia, akými sú svetelné signalizácie či závory.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %