Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.09.2021 03:45

Obyvatelia Levíc môžu pomôcť pri mapovaní nepôvodných druhov korytnačiek


Ilustračná snímka


"Potrebujeme informácie o náleze vodných i suchozemských korytnačiek v rôznych častiach mesta alebo v blízkom okolí v tomto kalendárnom roku. Získané údaje nám pomôžu v mapovaní levickej prírody a k jej lepšiemu spoznaniu," požiadal verejnosť o pomoc prírodovedec Štefan Čambal.


Údaje zaslané na emailovú adresu stefancambal@gmail.com by mali obsahovať lokalitu výskytu, dátum a čas nálezu, aspoň približnú veľkosť panciera. "Ideálna je aj fotografia korytnačky a meno autora údaja. Svoje pozorovania, fotografie môžu záujemcovia posielať do konca tohto roka," povedal Čambal. Výstupom by mala byť odborná práca pre pripravovaný Zborník Tekovského múzea v Leviciach, ktorý by mal byť vydaný v roku 2022.       

Pôvodným domovom korytnačky písmenkovej (Trachemys scripta) sú rieky a močiare v Spojených štátoch amerických. Korytnačka sa však aj so svojimi poddruhmi vďaka chovu v ľudských príbytkoch už vyskytuje takmer v celej Európe a zavlečená bola aj do zvyšku celého sveta. Dospelé jedince dosahujú dĺžku tela okolo 30 centimetrov, samčeky sú zvyčajne o niečo menšie.       

"Ich pestrofarebné sfarbenie panciera za mladi a nízka cena z nej rýchlo spravili vari najchovanejšiu vodnú korytnačku. Tento druh je však pri dostatku vhodnej potravy rýchlorastúci a čoskoro prerastie podmienky väčšiny domácností," skonštatoval Čambal. Zvyčajne končí v domácom jazierku, ale oveľa častejšie v prírode. "Z nej vytláča našu pôvodnú korytnačku močiarnu a negatívne pôsobí aj na celý náš ekosystém. Uloví totiž všetko, od rybky až po malú hydinu. Je natoľko prispôsobivá, že sa v našej prírode už aj rozmnožila," uviedol prírodovedec.       

V Leviciach sa podľa slov prírodovedca podarilo zaznamenať aj výskyt iných poddruhov rodu Trachemys, dokonca aj iných rodov (Graptemys, Kinosternon), či suchozemských druhov rodu Testudo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2020
Žilinská radnica pomáha rodinám v núdzi, obyvateľom i podnikateľom
Žilinská radnica pomáha rodinám, ktoré sa v súvislosti s mimoriadnou situáciou dostali do neriešiteľnej situácie. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
07.08.2020
Humanitárna pomoc
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zareagovala na situáciu rodín z východoslovenskej obce Pichne, kde prívalové dažde a povodne spôsobili obyvateľom rozsiahle škody na majetku.
viac
29.10.2020
Lozorno chce vytvoriť archív starých fotografií na pamäťovom portáli
Byť prvou obcou na Slovensku, ktorá bude mať archívne fotografie uložené na pamäťovom portáli. To je ambícia Lozorna v okrese Malacky, ktorá v súčasnosti zhromažďuje snímky dokumentujúce históriu sídla i jeho obyvateľov.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %