Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.08.2019 12:00

Zvuky lesa v Slanských vrchoch priblíži drevený megafón


Ilustračná snímka, zdroj: refresher.sk


Neďaleko Prešova v Slanských vrchoch vznikne medzi stromami špeciálny drevený megafón. Vďaka svojmu tvaru znásobí zvuky lesa a verejnosť si tak podľa autorov projektu bude môcť užiť nefalšovaný prírodný orchester. S nápadom vytvorenia megafónu prišli štyria mladí ľudia z občianskeho združenia Hlas l


"Našou snahou je zviditeľniť miesta, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Radi by sme menej známe lokality v prírode predstavili verejnosti. Veríme, že dreveným megafónom sa nám podarí prilákať ľudí do prírody a podporiť tak turizmus v celom regióne," uviedol jeden z autorov projektu František Baláž.       

Drevený megafón, ktorý bude stáť neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, má tvar deväťhranného ihlanu. Ako vysvetlil Baláž, inštalácia megafónu je zjednodušením rotačného paraboloidu.       

"Paraboloid má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý bude sedieť v blízkosti tohto bodu, tak bude počuť zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí," uviedol mladý milovník prírody. Podobná atrakcia zatiaľ existuje len v Estónsku.       

Autori myslia na to, aby inštalácia nemala zlý vplyv na harmóniu lesa a zapadla do jeho prirodzeného prostredia. Na výrobu použijú drevo a menšie kovové spojovacie časti. Projekt vzniká s podporou samosprávy Zlatej Bane a spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, ktorá pokryla finančné náklady na výstavbu. Celkové rozmery konštrukcie by nemali presahovať dĺžku 4,2 metra a výšku i šírku 2,5 metra.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2022
Mesto Prešov kompletne zrevitalizuje park Pánska záhrada
Mesto Prešov plánuje v tomto roku začať s obnovou a revitalizáciou parku Pánska záhrada v miestnej časti Nižná Šebastová. Realizácia projektu bude možná vďaka schváleniu nenávratného finančného príspevku z eurofondov. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
12.04.2022
Kraj začal s rekonštrukciou objektov pre krajskú knižnicu v Prešove
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou takmer 5,8 miliónového projektu rekonštrukcie objektu Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.
viac
07.06.2023
Mesto Prešov uspelo vo výzve rezortu dopravy s dvoma projektmi cyklochodníkov
Mesto Prešov uspelo vo výzve Ministerstva dopravy SR so žiadosťami o poskytnutie prostriedkov z mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR na výstavbu cyklistickej infraštruktúry.
viac
14.03.2024
Dejepis sa učia netradične v múzeu
Pilotný projekt praktickej výučby dejepisu spustilo Krajské múzeum v Prešove s cieľom priblížiť ho školám inovatívnou formou. Prvé hodiny zamerané na prácu historika a život stredovekých mešťanov, počas ktorej si žiaci vyskúšali aj mletie zrna na žarnove, má múzeum za sebou, ďalšie pripravuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %