Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.05.2018 10:39

Zvolenský zámok ožije už tento víkend


Pozvánka - ilustračný výrez plagátu


Počas víkendu 19. a 20. mája sa na Zvolenskom zámku môžete tešiť na Diabolské husle, míma Miroslava Kasprzyka, pasovanie za rytierov, vinársku uličku, školu dobových tancov, rytierske súboje, dobovú kuchyňu, historické remeslá, hudobné vystúpenia, Noc múzeí a galérií... a omnoho viac.


Počas celého víkendu vás bude zabávať kompánia historického šermu a sokoliarstva zo Zvolena Vir Fortis, združenie Priaznivci Pustého hradu, ako aj historická kapela a tanečná skupina.

O vaše chuťové poháriky sa postarajú Farma Hiadlovských so svojimi remeselnými produktami z vlastnej farmy či Kráľovská čokoláda, ktorá sa dostala aj na anglický kráľovský dvor. Zažijete pravú stredovekú hostinu vďaka pečenému prasiatku rytierov spod Pustého hradu a historickej kuchyni. Smäd si uhasíte v štýlovej vinárskej uličke, kde nájdete ponuku kvalitných slovenských vinárstiev a vyskúšate originálne pivá remeselného pivovaru Baran.

V sobotu sa brány zámku otvoria o 10.00 hod. slávnostnou salvou a rytierskym sprievodom. Pokračovať bude prezentácia historických, netradičných remesiel spojená s tradičným trhom. Všetky vekové kategórie určite zaujme práca kamenára, fajkára, ovocinára, čriepkara, výroba čokolády, šípov, zbraní a zbroje, či razba mincí. Najmä pre deti bude pripravená zábavná rytierska dráha a hľadanie stužiek s pasovaním za malých rytierov, ako aj škola dobových tancov. O 15.00 hod. podujatie plynule prejde do Noci múzeí a galérií divadelným predstavením pre malých i veľkých. Až do polnoci sa popri pokračujúcom historickom a hudobnom programe budete môcť zabaviť interaktívnymi ukážkami, zaujímavými prednáškami, projekciou krátkometrážnych hororových filmov v priestoroch zámokcej krypty či prerozprávaním  „života“ obrazu od jeho vzniku, cez akvizíciu do zbierok galérie, spôsobe ošetrenia až po jeho púť slávnymi galériami doma i v zahraničí.

Nedeľný program začne od 9.00 ekumenickou omšou. Opäť zažijete aj slávnostnú salvu a historický sprievod. Popri rytierskej dráhe a škole tancov predvedú svoje umenie aj sokoliari či skupina Vir Fortis svojimi zábavnými vystúpeniami. Príjemný spoločný čas strávite rodinným obedom na zámku. V nedeľu budú vrcholmi podujatia slovenská legenda mím Miroslav Kasprzyk a Orchester Jána Berkyho Mrenicu a Jany Orlickej. Program ukončí lukostrelecký turnaj.

Vstupenka sa bude dať zakúpiť na vstupnej bráne, na jeden deň podujatia v cene 2 EUR na hlavu.

Tešíme sa na vás!

Autor: (ts-msu)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Vo Zvolene dnes tancovalo štvorylku až 700 detí
Až sedemsto detí dnes (19. 5.) na pravé poludnie na Námestí SNP tancovalo historický tanec štvorylka. Jednalo sa o tretí ročník Zvolenskej štvorylky - podujatia medzinárodného významu European Quadrille Dance Festival.
viac
26.04.2018
Pozvánka na Zvolenskú hudobnú jar
Podujatia Zvolenskej hudobnej jari sa konajú v piatok a sobotu v nádhernom priestore Kráľovskej siene Zvolenského zámku.
viac
10.05.2022
Po dvoch rokoch opäť ožijú Zabudnuté remeslá na Zvolenskom zámku
Počas víkendu 14.-15. mája zavítajú na zámok hrdinskí rytieri, zruční remeselníci, šikovní umelci, poctiví vinári a farmári a dokonca aj ozajstný drak a skutočná princezná so živým jednorožcom! Zámok otvorí svoje brány obidva víkendové dni o desiatej hodine.
viac
09.03.2023
Vstup do zámku obmedzia, opravia kanalizáciu a vykoná sa archeoprieskum
Vstup do priestorov Zvolenského zámku bude počas nadchádzajúcej sezóny obmedzený. Dôvodom je havária kanalizačného potrubia a jeho nutná oprava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %