Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.06.2016 10:10

Zvolenské deti vymaľovali kontajnery na odpad


Snímka zdroj: (tasr, Jozef POLIAK).


V týchto dňoch sa vo Zvolene objavili tzv. ilustrované kontajnery. Vytvorili ich žiaci tamojších základných škôl na základe podnetu spoločnosti, ktorá v meste likviduje odpad.


 "Je to už druhýkrát, čo firma likvidujúca odpad oslovila základné školy a občianske združenia vo Zvolene, aby spoločne premenili obyčajné kontajnery na ilustrované príbehy. Tak vznikli nádoby na odpad s ľudovými, rozprávkovými či exotickými motívmi," povedala hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene Eva Ježovičová.      

Ľudia ich mohli vidieť napríklad na Môťovskej priehrade, ale aj v centre mesta. „Je to náš spoločný odkaz súčasníkom, aby sa zamysleli nad tým, že to, ako naše okolie vyzerá, je len naša vizitka,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Jozef Pivka. „Deti ukázali, že im záleží na životnom prostredí, uvidíme, čo ukážu dospelí,“ dodal. Ako zdôraznil, problémom riešenia odpadov nie sú peniaze, ale ľudia, ktorí odpady tvoria. „Ak sa nám nepáči, že je mnoho odpadu, je potrebné obmedziť jeho tvorbu - to znamená, že každý z nás by mal prehodnotiť svoju spotrebu a zmeniť nákupné štandardy.“       

Spoločnosť na likvidáciu odpadu predstavila v týchto dňoch aj ďalší kreatívny nápad, ktorý upriamuje pozornosť verejnosti na problém odpadov. „Je to smetiarsky tricykel, nehlučné vozidlo, ktoré má zberový kôš prispôsobený na oddelený zber odpadu a jeho emisie sú nulové,“ hovorí Pivka. Tento dopravný prostriedok v retro dizajne už premáva po námestí a vyberá odpadkové koše. Premiéru mal uplynulú nedeľu na Zvolenskom korze.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Problém s medveďmi neutícha, vyriešiť by ho mohli odpadové staničky
Od apríla platí na celom území Vysokých Tatier mimoriadna situácia. Problémom je zvýšený pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí.
viac
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
13.04.2017
Posolstvo čistého životného prostredia sa šíri netradičným spôsobom
Na Námestí Andreja Hlinku boli v pondelok, 10. apríla 2017, umiestnené dva veľkokapacitné kontajnery naplnené odpadom. Aj takýmto nevšedným spôsobom chcú upozorniť na znečistené životné prostredie aktivisti z Občianskeho združenia GO SPACE spoločne s mestom Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %