Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.04.2018 11:11

Zvolen testuje nový prístup k údržbe zelene


Ilustračná snímka


Plochy verejnej zelene sa v mestách dajú tvoriť aj inak. Zvolenčanom by to chcel ukázať projekt prírode blízkej údržby zelene, známy pod názvom „Mestské včely“, ktorý sa naplno spustí už túto jar.


Mesto Zvolen vstúpilo v septembri 2017 do projektu Mestské včely, v ktorom spolu s Centrom environmentálnej a etickej výchovy Živica a Technickou univerzitou vo Zvolene plánuje realizovať inšpiratívne ukážkové plochy prírode blízkej údržby mestskej zelene.

Projekt Živice Zvolen od začiatku zaujal. „Snažíme sa profilovať ako zelené mesto a tento projekt zapadá do našej vízie,“ hovorí viceprimátor Jaroslav Stehlík. V ktorom štádiu sa aktuálne projekt nachádza? „Zimu sme venovali prípravám návrhov plôch pod vedením záhradnej architektky Zuzany Hudekovej. Rovnako usilovne pracoval tím študentov Drevárskej fakulty TUZVO pod vedením skúsenej dizajnérky Ivety Melicherčíkovej. Študenti vytvorili široké portfólio interaktívnych exponátov a hmyzích hotelov, z ktorých niektoré sa budú realizovať a osádzať v rámci Zvolena,“ hovorí Petra Ježeková, manažérka projektu.

Medzi vybrané plochy, na ktorých sa bude realizovať zmenený režim kosenia priateľský opeľovačom a podporujúci druhovo bohaté kvetnaté spoločenstvá, patria lokality na Západe, na Zlatom Potoku i na Sekieri pod kostolom. Na plochách na Západe a Zlatom Potoku sa bude realizovať aj dosev a výsadba kvitnúcich lúka trvaliek pre opeľujúci hmyz.

„Projekt bude mať, samozrejme, aj vzdelávaciu časť. Na samotných plochách budú osadené infotabuľky a interaktívne exponáty. Pracujeme aj na interaktívnej hre, ktorá by Zvolenčanov previedla po zaujímavých plochách a tím študentov Ing. Zuzany Gallayovej pripravuje pre žiakov výučbové programy o hmyze v meste,” povedal Peter Svitek, manažér projektu vo Zvolene.

V najbližšej dobe sa môže verejnosť stretnúť s projektovým tímom a dozvedieť sa viac o projekte na  konferencii, ktorá sa uskutoční 26. apríla v kongresovom centre v priestoroch Technickej univerzity na Študentskej ulici. Viac informácií o projekte nájdete na stránke: www.mestske-vcely.sk.

V ten istý deň sa bude realizovať ďalší projekt v spolupráci mesta a Technickej univerzity, tentokrát s podporou Lesov SR. Na troch lokalitách vo Zvolene prebehne výsadba 14tich drevín študentmi Lesníckej fakulty. Dreviny dodali Lesy SR. Aktivita je pod hlavičkou Zvolen, mesto lesníctva a odštartuje o 8.00na Študentskej ulici.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
ZMOS má ďalší úspešný projekt. Aktuálne sa bude orientovať na Ukrajinu
Združenie miest a obcí Slovenska uspelo pri schvaľovaní nového projektu. Intenzívna slovensko – ukrajinská spolupráca potrvá 24 mesiacov a bude mať konkrétne parametre udržateľnosti aj užitočnosti.
viac
21.04.2021
Stavba zvolenského urgentného príjmu je ukončená
Výstavba zvolenského urgentného príjmu pokračuje podľa plánu, pandémia nového koronavírusu stavbu ovplyvnila len minimálne. V utorok o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí.
viac
06.05.2021
Dúbravka sa pripojila k programu Mestské včely
Bratislavská Dúbravka sa pridala do programu Mestské včely, ktorý funguje v hlavnom meste SR už niekoľko rokov.
viac
04.11.2023
Mesto Zvolen vyhlási súťaž na údržbu verejnej zelene na roky 2024 až 2027
Mesto Zvolen vyhlási verejné obstarávanie na údržbu mestskej verejnej zelene na roky 2024 až 2027 za viac ako milión eur. Rozhodli o tom zvolenskí mestskí poslanci na októbrovom rokovaní mestského zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %