Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.04.2018 06:00

Župné sčítače dopravy potvrdili porušovanie predpisov


Ilustračná snímka zdroj: kazdyden.sk


Žilinská župa aj na podnet občanov v marci monitorovala prejazd vozidiel prostredníctvom automatického sčítacieho zariadenia na začiatku obce Oravská Lesná. V úseku je predpísaná rýchlosť 50 km/h a zakázaný prejazd vozidiel nad 12 metrov.


 Kamery ukázali, že mnohí vodiči predpisy porušujú a zákazy nerešpektujú.

„Zaznamenané údaje poskytneme polícií aj ďalším cestným orgánom. Verím, že nami zistenými údajmi sa budú seriózne zaoberať a zvýši sa počet cestných kontrol v tomto úseku,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

ŽSK začal zisťovať reálny stav dopravy na ceste II/520 aj na základe podnetov od občanov. Sťažovali sa najmä na to, že po ceste medzi Oravskou Lesnou a Novou Bystricou na Kysuciach prechádzajú kamióny, ktoré tam majú prejazd zakázaný. „Cesta nie je určená pre ťažké kamióny. Nemá na to potrebné parametre,“ povedal riaditeľ odboru dopravy a územného plánovania ŽSK Ivan Mokrý.

Podľa automatického počítadla tadiaľ iba za jediný deň (16. marca) prešlo až 150 kamiónov, hoci by tadiaľ nemal prejsť ani jeden. V priemere každý deň poruší zákaz prejazdu zhruba sto kamiónov. Celkovo sa denná premávka na ceste medzi Kysucami a Oravou pohybuje na úrovni 1400 vozidiel. V piatok však počet vozidiel stúpa až na 2-tisíc.

„Potrebujeme vedieť ako a kým je cesta využívaná, ako sa správajú vodiči, ktorí tadiaľ prechádzajú. Je to dôležité pre naše ďalšie rozhodnutia a opatrenia do budúcnosti. Konáme v súlade so stratégiou rozvoja – Žilinský kraj 22+. V oblasti dopravy je naším cieľom zlepšovanie stavu ciest,“ dodala županka Jurinová.

Počítadlá dopravy dokážu aj odmerať rýchlosť. A výsledky nie sú lichotivé. „Okrem počtu prechádzajúcich motorových vozidiel podľa ich kategórii sme zisťovali aj dodržiavanie stanovej rýchlosti. Tá je v sledovanom úseku 50 kilometrov za hodinu. Ukázalo sa, že to mnohí vodiči nerešpektujú. V nedeľu 25. marca prekročilo predpísanú päťdesiatku takmer 40 percent vozidiel,“ upozornil riaditeľ odboru dopravy Mokrý.

Žilinský samosprávny kraj realizuje profilové sčítanie dopravy v Oravskej Lesnej od polovice marca. Zariadenie bolo umiestnené v úseku cesty, ktorú vlastní ŽSK a ktorá je plynulým pokračovaním cesty medzi kysuckým a oravským regiónom. Spojnica je cestou II. triedy a je zatiaľ vo vlastníctve Slovenskej správy ciest. V budúcnosti by ju mali odovzdať ŽSK.

Autor: (ts-Lukáš Milan)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Obce Oravského podhradia pracujú na rozvoji regiónu
Cieľom desiatich obecných samospráv mikroregiónu Oravské podhradie na najbližšie roky je zabezpečiť rozvoj kultúry, športu a cestovného ruchu, skvalitniť a budovať infraštruktúru či podporiť podnikanie a prílev nových investícií.
viac
14.03.2018
Cestu v Oravskej Lesnej potrebujeme opraviť kvalitne
Žilinský samosprávny kraj má záujem riešiť kritickú cestu v Oravskej Lesnej. Treba však dodržať technologické postupy, aby sa vozovka po pár mesiacoch nerozpadla.
viac
16.04.2020
KSK pokračuje v rekonštrukciách ciest
Opravy ciest v Košickom samosprávnom kraji (KSK) pokračujú, situácia spojená s novým koronavírusom práce nestopla. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
18.05.2022
Cestu medzi Zákamenným a O. Lesnou budú po piatich rokoch opäť rekonštruovať
Cestu medzi obcami Zákamenné a Oravská Lesná bude Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) po piatich rokoch opäť rekonštruovať. Potvrdila to predsedníčka ŽSK Erika Jurinová s tým, že cesta je vo veľmi zlom stave. Na práce vyčlenili 700 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %