Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.10.2019 06:10

Župa zaznamenala nárast o vyše 500 prvákov


Ilustračná snímka (BSK)


Počet študentov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja rastie už druhý rok po sebe. Skvelým výsledkom je nárast počtu prvákov - stredoškolákov.


Do školských lavíc v školskom roku 2019/2020 ich zasadlo 3988. Čo oproti minulému roku predstavuje nárast o 553 študentov prvých ročníkov, teda o 16 %.

„Je to výsledok systematickej práce župy v oblasti školstva. Zaviedli sme nové odbory, inovovali sme obsah vzdelávania, metód a prístupov vo vyučovaní. Vytvorili sme aj spojené školy ako modely, ktoré majú v školskom systéme svoju perspektívu. K nárastu počtu žiakov napríklad prispela aj dobrá propagácia v rámci podujatí ako Župné školy v Avione i v okresných mestách, ale aj distribúcia brožúry o stredných školách „Končíš základku? Vyber si strednú podľa seba!“ na základné školy,“ ozrejmil bratislavský župan Juraj Droba. Ako dodal, nárast žiakov je veľmi vysoký aj napriek nižšiemu počtu študentov v prvých ročníkoch osemročných gymnázií, ktorých je oproti minulému roku o 106 menej. Je to dôsledkom toho, že pre gymnáziá s osemročným štúdiom boli povolené nižšie počty študentov ako v minulosti a navyše na Strednej športovej škole sa už neotvára trieda prvého ročníka osemročného gymnázia.

Bratislavský samosprávny kraj má na svojich školách celkom 18 649 študentov, čo je oproti minulému roku nárast o 669. Celkový nárast predstavuje 3, 7 %. Do škôl pribudli prváci v bilingválnych odboroch gymnázií, v nových odboroch na Spojenej škole v Ivanke pri Dunaji (v organizačnej zložke Strednej odbornej školy agrotechnickej v Bernolákove), inovatívnych odboroch na stredných priemyselných školách elektrotechnických, ale aj v odboroch žiadaných na trhu práce na Strednej odbornej škole dopravnej, obchodnej akadémii, na stredných zdravotníckych školách a ďalších.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Župné školy súčasťou Európskeho samitu regiónov a miest
Počas „Župného štvrtku“ predstavili zástupcovia župy a škôl najprv výstavu fotografií študentov a následne aj program podujatia DANUBE UP 2016.
viac
18.01.2017
Prezentácia župných škôl v Avione už tento piatok
Podujatie Deň župných škôl v Avione, ktorého organizátorom je Bratislavský samosprávny kraj, odštartuje svoj šiesty ročník už tento piatok (20. 1.). Od 9. do 17. hodiny sa bude v nákupnom centre Avion v Bratislave prezentovať 47 stredných škôl.
viac
19.11.2018
Dni otvorených dverí aj tento týždeň
Predposledný novembrový týždeň organizuje Deň otvorených dverí päť stredných župných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Prezentovať sa budú tak gymnazisti, ako aj elektrikári, strojníci, kaderníci, vizážisti, či umelci.
viac
30.08.2019
Nový školský rok s takmer 4000 župnými prvákmi
V tomto školskom roku do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja pribudne od 2. septembra takmer 4-tis. prvákov
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %