Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
12.07.2017 01:06

Župa ušetrila ďalšie dva milióny eur


Ilustračná símka: (int).


„Od januára do konca júna 2017 sme ukončili 19 súťaží, vďaka čomu sme ušetrili 2 028 218,41 eur,“ informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.


Aj v prvom polroku 2017 zrealizoval Žilinský samosprávny kraj verejné súťaže na zhotoviteľov stavebných prác na cestách, v budovách škôl, kultúrnych inštitúcií, domovov sociálnych služieb, nemocníc či na nákupy potrebných pomôcok a vybavenia. Predseda ŽSK už viackrát vyhlásil, že Žilinská župa hospodári efektívne a transparentne, čoho dôkazom sú aj každoročné úspory prostredníctvom elektronického obstarávania. „Vďaka takémuto nakupovaniu sa predpokladaná hodnota zákaziek za prvých šesť mesiacov znížila z piatich miliónov na tri milióny eur. Ide o otvorený systém, v rámci ktorého nemôžeme do súťaže nijakým spôsobom zasahovať a ovplyvňovať výber víťaza. Firmy súťažia navzájom tým, kto dá lepšiu ponuku,“ priblížil žilinský župan.

J. Blanár tiež pripomenul, že v Žilinskom kraji obstarávajú až dvomi nezávislými certifikovanými elektronickými systémami. „Pred šiestimi rokmi sme začali súťažiť elektronicky ako prvý kraj na Slovensku a prvenstvo máme aj v zapojení poslancov, ktorí sú priamo pozývaní do komisií na vyhodnotenie ponúk, aby mali vždy aktuálne informácie,“ uviedol. Od účinnosti novely rokovacieho poriadku v tejto oblasti, ktorú Zastupiteľstvo ŽSK schválilo v decembri 2016, bolo vymenovaných za členov komisií už 26 župných poslancov.

Riaditeľka odboru verejných obstarávaní ŽSK Ivana Žureková zdôraznila, že za spomínané obdobie predstavovala jednu z najväčších úspor napríklad aj súťaž na zhotoviteľa modernizácie Spojenej školy v Nižnej. „Predpokladaná hodnota zákazky bola 1 069 920 eur a nám sa podarilo elektronickým obstarávaním znížiť cenu až na 649 000 eur,“ konštatovala. Celkovo ide tak o zníženie cien o 38,54 % vo všetkých ukončených tohtoročných obstarávaniach.

ŽSK každý polrok zverejňuje zoznam top obstarávaní za dané obdobie, ktoré mali pre župu nielen najvyššiu hodnotu, ale tiež najväčšiu úsporu. „Sme otvorený kraj a obyvatelia majú právo nazrieť takpovediac „do kuchyne“. Všetky rekonštrukcie robíme pre zlepšenie života v našej župe a nemáme čo skrývať. Zverejňujeme preto ako firmy, ktoré obstarávania vyhrali, tak ich ceny, aby občania mohli i takýmto spôsobom dohliadať na efektívne využitie verejných financií,“ uzavrel predseda ŽSK.

 

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Január v znamení kultúry
Žilinská župa naplnila aj prvý mesiac roku 2017 jedinečnými podujatiami regionálnych galérií, knižníc, múzeí, divadiel či kultúrnych stredísk. Kysuce, Orava, Turiec, Horné Považie i Liptov ponúknu zážitky pre každého.
viac
11.05.2017
Hasičský župný pohár začal písať históriu
Žilinská župa pripravila v roku 2017 novinku pre všetkých dobrovoľných hasičov z Kysúc, Turca, Horného Považia, Liptova i Oravy.
viac
08.08.2018
BSK: Oceňte osobnosti kraja
Župa aj tento rok ocení tých, ktorí prispeli k šíreniu dobrého mena Bratislavského samosprávneho kraja, významným spôsobom sa zaslúžili o rozvoj regiónu, o zvýšenie kvality života jeho občanov alebo ho úspešne reprezentujú. Navrhnúť kandidátov na Ocenenia BSK možno do konca augusta 2018.
viac
04.07.2019
Žilinská župa hľadá osobnosti kraja
Žilinská župa opäť ocení osobnosti kraja. Nominovať ľudí na najvyššie župné ocenenie môže verejnosť, poslanci ŽSK, občianske združenia, umelecké i vedecké inštitúcie. Uzávierka nominácii je 31. augusta 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %