Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.04.2019 02:05

Župa sa rozsvieti na modro


Ilustračný výrez plagátu


Bratislavský samosprávny kraj sa dnes pridáva k celosvetovej kampani Rozsvieť modrú pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme.


Z utorka 2. apríla na stredu 3. apríla 2019 vyjadrí župa svoju podporu takmer 55 000 Slovákom žijúcich s poruchou autistického spektra rozsvietením modrej farby na svojej budove. Večer bude vysvietený nielen Úrad BSK, ale aj priestor parkoviska.

„Autizmus je celosvetový problém, ktorý ovplyvňuje život miliónov ľudí. Preto by sme nemali byť ľahostajní a nemali by sme odvracať pozornosť. Naopak treba sa s nimi naučiť komunikovať, začleniť ich do spoločnosti a priblížiť problematiku bežným ľuďom. Župa si uvedomuje potrebu pomáhať. Od 1. septembra plánuje otvoriť nové špecializované zariadenie pre deti s poruchou autistického spektra od 6 – 18 rokov veku  v Domove sociálnych služieb a rehabilitačnom stredisku ROSA na Dúbravskej ceste. Realizované bude ako ďalší druh sociálnej služby. Kapacita je na začiatku 8 miest v dvoch skupinách 6-10 rokov a 11-18 rokov veku. Neskôr plánujeme rozšíriť kapacity na 16 miest,“ ozrejmil podporu Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Kampaň Rozsvieť modrú vychádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Cieľom je zvýšiť povedomie o autizme a snaha začleniť ich medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život. Modré svetlo pomáha zacieliť pozornosť verejnosti a je symbolom komunikácie. Práve dnes 2. apríla môžeme všetci vyjadriť podporu autistom a ich blízkym tak, že si oblečieme niečo modré. Úctu a podporu prejavia mnohé mestá po celom svete rozžiarením významných budov a stavieb na modro.

Nebuďme ľahostajní a svieťme na modro!

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2017
Župa obstarala prvé zmeny a doplnky územného plánu regiónu
Od pondelka 20. marca bude mať verejnosť možnosť pripomienkovať územný plán župy. Dokument „Zmeny a doplnky č. 1 Územného plánu regiónu – Bratislavský samosprávny kraj“ bude od pondelka na elektronickej úradnej tabuli, ale k nahliadnutiu bude aj na Úrade BSK.
viac
27.06.2017
Dlh župy od januára klesol o 1,3 milióna eur
Dlh Bratislavského samosprávneho kraja od začiatku roka kontinuálne klesá. Za prvých šesť mesiacov sa znížil o 1,299 milióna eur.
viac
02.04.2020
Žilinské dominanty sa rozsvietia na modro
Modrou farbou sa vo večerných hodinách vo štvrtok 2. apríla rozžiari Radnica a Burianova veža. Mesto v spolupráci so Spoločnosťou na pomoc osobám s autizmom – Žilinský región sa už po ôsmykrát zapoja do medzinárodnej kampane Light It Up Blue, čo v preklade znamená „Rozsvieťme to na modro“.
viac
06.10.2023
O župné školy opäť vzrástol záujem. Prišlo o takmer tri tisíc prihlášok viac
V tomto školskom roku prišlo na stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) 16 577 prihlášok. V tom minulom to bolo 13 864, teda počet medziročne narástol o 2 713 prihlášok, čo predstavuje takmer 20 percentný nárast.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %