Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.06.2019 08:55

Župa ocenila najlepších študentov


Ocenení študenti stredných škôl


ŽSK ocenil najlepších študentov. Sú úspešní nielen v škole, na súťažiach či olympiádach, ale organizujú aj dobrovoľnícke aktivity a dokázali pomôcť zachrániť to najcennejšie – ľudský život. Študenti a absolventi si prevzali ocenenie od županky Eriky Jurinovej v Sobášnom paláci v Bytči.


V závere školského roka ocenila Žilinská župa 30 najlepších stredoškolákov. Ocenenie získali za výsledky v školských laviciach ako aj za úspechy v súťažiach či na olympiádach a to na domácej i medzinárodnej úrovni. Študentov nominovali riaditelia stredných škôl. Medzi ocenenými boli dobrovoľný hasič, ktorý už dvakrát zachránil ľudský život, majsterka sveta v pretláčaní rukou, ale aj účastník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, či držiteľka ceny vojvodu z Edinburgu. Mnohých ocenených študentov spája čestnosť a chuť sa zlepšovať. ,,Som hrdá, akých študentov máme v Žilinskom kraji.  Okrem vynikajúcich výsledkov pomáhajú vo voľnom čase tým, ktorí to potrebujú. Niektorí študenti sa zúčastňujú dobrovoľníckych aktivít, charitatívnych zbierok, alebo sami organizujú benefície. Pomáhajú seniorom, deťom v detských domovoch, priateľom, ale i zvieratám. Každý z nich je jedinečný a výnimočný a my im chceme takouto cestou poďakovať a možno motivovať aj ďalších,“ povedala županka Erika Jurinová.

Významné ocenenie z rúk županky prevzalo aj 29absolventov učebných odborov, ktorí boli slávnostne pasovaní do cechov maliarskeho, murárskeho, tesárskeho, stolárskeho, obuvníckeho, čalúnnického, inštalatérskeho, autoopravárenského, cukrárskeho, kuchárskeho či kaderníckeho.

Na slávnostnej akadémii boli ocenení aj prví absolventi štvorročného vzdelávania spolu so zamestnávateľmi, ktorí sa do duálneho systému pred štyrmi rokmi zapojili. ,, Absolventov učebných odborov zapojených v duáli oceňujeme už po druhýkrát. Vlani končili prví študenti trojročného odborného vzdelávania, tento rok vychádzajú prví dualisti –maturanti. Som rada, že sa nám darí motivovať študentov aj zamestnávateľov k duálnemu vzdelávaniu, vďaka čomu študenti získavajú odborné skúsenosti a prax priamo u budúcich zamestnávateľov. Tento rok študovalo v duáli 788 žiakov,  spomedzi krajov sme boli druhý v počte zapojených študentov,“ dodala Janka Školová, poverená riaditeľka odboru školstva ŽSK. 

Po prázdninách môže do 59 župných stredných škôl nastúpiť 5 275 prvákov, z ktorých 556 žiakov bude študovať v systéme duálneho vzde

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Bratislavská župa ako prvá spúšťa program pre stážistov
Trinásť stážistov má možnosť si vyskúšať prácu vo verejnej sfére. Bratislavský samosprávny kraj ako prvý spomedzi všetkých krajov spúšťa komplexný program pre stážistov. Ide o študentov stredných a vysokých škôl, ktorí svoju stáž začnú od 1. apríla 2019.
viac
18.02.2020
Ponuka župných stredných škôl sa rozrastá
Do odovzdania prihlášok na stredné školy ostáva ešte niekoľko týždňov, na školy s talentovkami už len pár dní. Žilinský samosprávny kraj ako zriaďovateľ stredných škôl svoju ponuku každoročne aktualizuje a reaguje tak na potreby trhu práce.
viac
25.02.2021
Strednú zdravotnícku školu zmodernizovali za vyše 4 milióny eur
Budovu Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši zmodernizovali za vyše štyri milióny eur. Práce na rekonštrukcii trvali zhruba rok, pričom ide o jednu z najväčších investícií z vlastných zdrojov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).
viac
15.04.2023
Žilinská župa ocenila pedagogických pracovníkov stredných škôl
Vo štvrtok 13. apríla 2023 sa v priestoroch žilinského konzervatória uskutočnilo slávnostné oceňovanie učiteľov. Organizované je každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %