Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.06.2019 08:05

Župa by zvýšením nezdaniteľnej časti dane stratila 5 miliónov, chýbali by školám


Župan BSK Juraj Droba považuje poslanecký návrh za populizmus.


Prijatie novely zákona o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, ako ho v súčasnosti predložila v NR SR skupina poslancov, by pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) znamenalo stratu príjmov na úrovni 5 miliónov eur ročne.


Táto suma pre BSK znamená napríklad financovanie ročnej prevádzky všetkých domovov sociálnych služieb, alebo celej prímestskej autobusovej dopravy počas štyroch mesiacov. A vystačila by župe aj na dva roky zimnej údržby v celom kraji. „Tieto prostriedky by nám jednoznačne chýbali, náš trojročný rozpočet s nimi ráta“, hovorí riaditeľ Odboru financií BSK Ivan Bošňák.

Župan BSK Juraj Droba považuje poslanecký návrh za populizmus. „Každému kraju chcú zobrať v priemere zhruba šesť miliónov eur bez toho, aby nám to vopred oznámili. Odrazilo by sa to predovšetkým na kvalite služieb, ktoré poskytujeme. Na sociálnych službách, financovaní škôl či opravách ciest. Som rozčarovaný z toho, že navrhovatelia osem mesiacov pred voľbami pretláčajú poslaneckú novelu zákona namiesto toho, aby išli riadne cez vládny návrh zákona, ktorý podlieha medzirezortnému pripomienkovému konaniu,“ neskrýva nespokojnosť Juraj Droba.

BSK sa pripája k výzve Združenia samosprávnych krajov SK8, aby navrhovatelia novely jej definitívne znenie najskôr prediskutovali so zástupcami samosprávnych krajov, ale aj miest a obcí, ktorých sa návrh tiež negatívne dotýka.

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.09.2016
Fórum Dunajského fondu vyhlási novú grantovú výzvu
Prezentácia úspešných projektov i hľadanie spôsobov, ako realizovať ďalšie kvalitné nápady v prospech verejných priestranstiev a infraštruktúry okolo rieky Dunaj, budú témami tohtoročného Fóra Dunajského fondu.
viac
27.05.2019
V 17 obciach a v šiestich mestských častiach pribudne bezplatná Wi-Fi
V 17 obciach a v šiestich mestských častiach Bratislavského kraja pribudne bezplatná Wi-Fi. Európska komisia (EK) totiž oznámila výsledky druhej výzvy na predkladanie návrhov iniciatívy WiFi4EU, ktorá bola od 4. do 5. apríla.
viac
27.06.2019
Ján Lunter: Návrh Mostu-Híd nie je dobrý, ohrozuje základné fungovanie samospráv
Samosprávy môžu kvôli návrhu o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane prísť o 150 miliónov eur ročne z rozpočtu. Župan BSK Ján Lunter pripravil výzvu pre poslancov parlamentu, aby zákon neprijali, pod ktorú sa za deň podpísalo vyše 20 predstaviteľov samospráv v kraji.
viac
12.09.2019
Výzva poslancom a poslankyniam NR SR
Text výzvy na neschválenie návrhu zákona o zvyšovaní nezdaniteľného základu dane z príjmov, ktorú podpísalo 162 starostov a primátorov z Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %