Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.08.2018 10:25

Zrúcanina hradu Korlátka prechádza rekonštrukciou


Zrúcanina hradu Korlátka. Snímka zdroj: obec Cerová


Hrad Korlátka, ktorý sa nachádza v zalesnenom teréne Malých Karpát v katastri obce Cerová v okrese Senica, dlhé desaťročia chátral. V tom poslednom sa však začalo s jeho postupnou opravou.


Hrad bol postavený približne v 11. storočí a prešiel rukami viacerých majiteľov. V 18. storočí sa panstvo začalo sťahovať do kaštieľov v mestách a obciach a hrady postupne opustili. V roku 1740 bývalo na hrade už len niekoľko panských hajdúchov, ktorí strážili väzňov v hradných pivniciach. Napriek tomu, že bol hrad ešte zachovalý, panstvo ho opustilo a odsťahovalo sa do pohodlnejších kaštieľov v Jablonici a na Lieskovom. Z hradu sa postupne stali ruiny.       

V minulých rokoch sa podarilo zachrániť viacero častí, ktoré boli v havarijnom stave. "Po troch rokoch intenzívnych prác v strednom hrade sme sa v minulom roku presunuli do dolného hradu a zaujímavá akcia sa udiala aj v najvyššej časti hradu, priamo na torze veže. V päte veže sme vymurovali kavernu, ktorá mohla spôsobiť 'odtrh' plášťa. Veža je jedným z najstarších objektov hradu, a preto sa záchrana murív považuje za najdôležitejšiu," uviedol vedúci záchranných prác Martin Slezák. Projekt finančne podporujú okrem obce Cerová Fond Telekom pri nadácii Pontis, Nadácia EPH a Ministerstvo kultúry SR.       

Rekonštrukčné práce realizujú mladí ľudia vo veku od 12 do 25 rokov, zo zoskupenia SmoTrBí, čo znamená mládežníci zo spoločenstva v Smoleniciach, Trstíne a Bíňovciach. "Tento rok sa na prácach zúčastňuje 23 dobrovoľníkov. Hlavný turnus, ktorý prebiehal od 8. do 15. júla bol zakončený dňom otvorených dverí, keď sme pre návštevníkov hradu pripravili historický výklad a sprievod po hrade, ale aj program v podobe zábavných hier a súťaží," poznamenal Slezák.       

Opravy prebiehajú aj v auguste a pribudne archeologický výskum, ktorý prebehne do konca mesiaca. "Archeologickým výskumom je podmienené ďalšie pokračovanie opráv. Výskum sa robí v menšom rozsahu, ale v takom, aby sme vedeli, aké ďalšie stavebné zásahy máme v nasledujúcich krokoch spraviť," doplnil vedúci záchranných prác.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
Obec rastie vďaka mladým rodinám, idú stavať novú materskú školu
Obec Drienov za posledné volebné obdobie od roku 2015 získala z eurofondov celkovo 1,5 milióna eur. Starosta Peter Tomko uviedol, že sa tak snažia cez rôzne výzvy a projekty získať tie najefektívnejšie zdroje financií a vytvoriť svojim občanom lepšie miesto pre život.
viac
26.05.2018
Obec by sa mala tento rok stať vlastníkom Turnianskeho hradu
Zrúcanina Turnianskeho hradu, ktorý sa týči na vrchu nad obcou Turňa nad Bodvou (okr. Košice-okolie), je obľúbeným cieľom turistov. Obec chce túto národnú kultúrnu pamiatku tento rok získať do svojho vlastníctva.
viac
09.07.2018
Mládežníci zachraňujú hrad Korlátka
Aj tento rok budú už tradične pomáhať mládežníci pri záchrane hradu Korlátka. TASR informoval vedúci záchranných prác na hrade Martin Slezák.
viac
25.11.2018
Manažment Čertižnianskych lúk má prispieť k obnove biotopov
Manažmentové opatrenia realizované na jeseň tohto roka v prírodnej rezervácii Čertižnianske lúky v okrese Medzilaborce majú prispieť k regenerácii biotopov s výskytom iskerníka veľkého. Ten indikuje prítomnosť rašelinných biotopov, tiež podmáčaných a slatinných lúk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %