Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.01.2017 11:16

Zomrel starosta Veľkej Čausy Dušan Ďurdina


Dušan Ďurdina.


Zo Združenia miest a obcí hornej Nitry nám prišla smutná správa – 3. januára 2017 vo veku 68 rokov navždy odišiel jeden z jeho členov - starosta Veľkej Čausy Dušan Ďurdina.


Dušan Ďurdina  bol do  funkcie starostu prvý raz zvolený v decembri 2006 a  pôsobil v nej nepretržite tretie volebné obdobie.  Jeho posledným veľkým projektom bola revitalizácia obce, v rámci ktorej dostala Veľká Čausa novú modernejšiu tvár.

Posledná rozlúčka s Dušanom Ďurdinom bude na miestnom cintoríne vo Veľkej Čause v sobotu 7. januára.

 

Zaspomínajme o čom sme nedávno písali:

Začiatkom roku 1991 vzniklo Združenie miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN). Vytvorilo ho 48 obcí a 4 mestá tohto regiónu. Jeho prvým predsedom  sa stal vtedajší primátor Prievidze, Miloš Souček. Od začiatku bolo cieľom združenia pomenúvať a riešiť regionálnu problematiku, obhajovať záujmy obcí a zjednocovať ich postup pri vykonávaní samosprávnych úloh a kompetencií. O tom, že sa to darí,  svedčí aj fakt, že stopercentná organizovanosť obcí a miest vydržala až dodnes.

Štvrťstoročnica usilovnej práce, to už stojí za pohľad späť i za oslavu. V piatok 23. septembra 2016 sa teda v Dome kultúry v Kanianke zišlo okolo 170 hostí, aby si pripomenulo 25 rokov od vzniku združenia. Stretli sa takmer všetci súčasní primátori i starostovia, viac ako päťdesiatka exstarostov a ďalší vzácni hostia, medzi ktorými nechýbala ani  poslankyňa NR SR, TSK a primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková, predseda ZMOS Michal Sýkora, podpredseda TSK Richard Takáč, poslanci TSK Ján Bodnár, Ján Cipov, Mohamed Hemza, Štefan Mjartan,  Eleonóra Porubcová, Jozef Stopka,  František Tám, ďalší predstavitelia samosprávy, štátnej správy a veľkých regionálnych podnikov. Súčasťou večera bola i minúta ticha venovaná všetkým zomrelým primátorom a starostom. Od vzniku modernej samosprávy je ich už 27. 

A dnes, po pár mesiacoch, sa toto číslo zmenilo. Zbohom, pán starosta, česť Vašej pamiatke.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2016
Veľká Lehota na Stretnutí Lehôt a Lhot 2016
Občania a rodáci z Veľkej Lehoty sa aj tento rok zúčastnili 36. stretnutia Lehôt a Lhot, ktoré sa konalo od 30. 6. do 3. 7.2016 v Ostrožskej Lhotě v Zlínskom kraji, okres Uherské Hradiště.
viac
13.03.2018
Dom ľudového bývania ponúkne inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu
Inšpiráciu na veľkonočnú výzdobu ponúkne návštevníkom Domu ľudového bývania v Šali podujatie Veľká noc v domčeku. Výstavu kraslíc doplnia ukážky zdobenia kraslíc rôznymi technikami či ukážky pletenia korbáčov. Podujatie sa uskutoční 27. a 28. marca.
viac
28.04.2018
Obec sa spolu s Mikulčicami uchádza o zápis do zoznamu pamiatok UNESCO
Obec Kopčany (okr. Skalica) sa v rámci vznikajúceho archeoparku Mikulčice – Kopčany už dlhšie plánuje uchádzať o zápis do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. Obce Mikulčice a Kopčany tento krok avizovali už v roku 2006.
viac
03.04.2019
Bardejovské námestie zdobí megavajce, z ktorého sa vyliahne postavička
Na Radničnom námestí v Bardejove odhalili v utorok megavajce. Podujatie už po piaty raz pripravilo bardejovské Kultúrno-turistické centrum. Ako pre TASR uviedol jeho riaditeľ Marcel Tribus, pred piatimi rokmi bolo zapísané aj do Slovenskej knihy rekordov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %