Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.01.2018 08:20

ZMOS vydal analytickú štúdiu mapujúcu súčasné problémy regionálneho školstva


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument (ako projektový výstup NP CSD II.), ktorý sa venuje súčasným problémom regionálneho školstva a možnostiam ich riešenia z pohľadu miest a obcí.


Materiál je koncipovaný do piatich kapitol, ktoré sa prierezovo v rámci historického vývoja, z hľadiska aplikačnej praxe, ale aj s prihliadnutím na finančnú povahu a demografický vývoj týkajú regionálneho školstva od roku 1990.

Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS a jeden z autorov dokumentu Zdenko Krajčír v tejto súvislosti konštatuje: „Publikácia má ambíciu reflektovať na dôležité aspekty regionálneho školstva od postavenia a úloh obcí v systéme regionálneho školstva, cez popis a stručnú analýzu situácie vo vybraných oblastiach týkajúcich sa regionálneho školstva, až po analýzu aktuálnych problémov v regionálnom školstve z pohľadu obcí, analýzu hlavných problémov v oblasti riadenia v regionálnom školstve, ako aj analýzu hlavných problémov v oblasti financovania v regionálnom školstve a venujeme sa aj analýze ostatných hlavných problémov v regionálnom školstve.“ Zdenko Krajčír ďalej približuje zameranie materiálu: „Pri jeho spracovávaní sme sa sústredili na návrh riešenia aktuálnych problémov v regionálnom školstve z pohľadu obcí, rovnako aj na návrh riešenia problémov v oblasti siete škôl a školských zariadení, ale aj na opatrenia vo vzťahu k sieti škôl, ich financovaniu a zamestnancom.“

Autorské dielo bolo vypracované v rámci aktivity č. 1 Budovanie odborných kapacít sociálnych partnerov Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. expertným tímom sociálneho partnera Združenie miest a obcí Slovenska. Vyjadruje názory a postoje sociálneho partnera na túto tému.

Analytickú štúdiu schválil riadiaci výbor Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. Je verejne prístupná na webovej stránke ZMOS, v lište na pravej strane, banner: NP Centrum sociálneho dialógu SR.

Obecné noviny č. 3-4/2018

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2017
Regionálne školstvo v širších súvislostiach
Regionálne školstvo je v situácii, keď - než poukazovať na problémy - potrebuje skôr ponúkať východiská a pozitívne zmeny. Združenie miest a obcí Slovenska v rámci Národného projektu Centrum sociálneho dialógu II. sa venuje regionálnemu školstvu v širších súvislostiach.
viac
07.08.2017
Zmena stanoviska ZMOS k úprave platov v regionálnom školstve má svoju genézu
Ako sme už informovali 20. júla 2017 v Liptovskom Mikuláši rokovala Rada ZMOS. Šlo o mimoriadne zasadnutie a jeho kľúčovým bodom bola navrhovaná úprava platov v regionálnom školstve. Na prvý pohľad prekvapivá zmena stanoviska ZMOS má však svoju genézu. Pripomeňme si ju.
viac
08.01.2018
ZMOS vydal analytickú štúdiu mapujúcu problémy regionálneho školstva
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument (ako projektový výstup NP CSD II.), ktorý sa venuje súčasným problémom regionálneho školstva a možnosťami ich riešenia z pohľadu miest a obcí.
viac
08.08.2020
Potravinová dostupnosť na vidieku
Prístup k základným potravinám a drogistickému tovaru v maloobchodných predajniach na vidieku je v prípade malých obcí problém, ktorý súvisí so znižovaním kvality života, zvyšovaním odkázanosti obyvateľov od ich alternatívneho zabezpečenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %